Allpar Forums banner

Wyciek danych klientów Stellantis North America

2 reading
379 views 6 replies 4 participants last post by  Dave Z  
#1 ·
#3 ·
Jest powszechnie używane zamiennie w wiadomościach technologicznych, ale użyję innego słowa.

#4 ·
Informacja, do której uzyskano dostęp, a nie powinna była zostać uzyskana, jest włamaniem. Niezależnie od tego, czy było to trywialne, czy wymagało 100 kroków i 2 lat planowania, dane zostały zhakowane, ponieważ uzyskano do nich dostęp bez wyraźnej zgody lub zamiaru udostępnienia. Chociaż większość ludzi uważa, że włamanie jest złośliwe lub wymaga jakiegoś super-geeka, w rzeczywistości polega na uzyskaniu dostępu do czegoś, do czego nie powinieneś mieć dostępu (np. „użyj komputera, aby uzyskać nieautoryzowany dostęp do danych w systemie.” -- dictionary.com)

#5 ·
Informacja, do której nie powinno się mieć dostępu, jest włamaniem. Niezależnie od tego, czy było to trywialne, czy wymagało 100 kroków i 2 lat planowania, dane zostały zhakowane, ponieważ zostały uzyskane bez wyraźnej zgody lub zamiaru udostępnienia.

Chociaż większość ludzi uważa, że włamanie jest złośliwe lub wymaga jakiegoś super-geeka, w rzeczywistości jest to uzyskanie dostępu do czegoś, do czego nie powinieneś mieć dostępu (np. „użyj komputera, aby uzyskać nieautoryzowany dostęp do danych w systemie.” -- dictionary.com)
Tak, właśnie zmieniłem to na „skradzione”, co moim zdaniem jest trafne.
Wielu idiotów przechowuje takie rzeczy w postaci zwykłego tekstu. To prawie proszenie się o kradzież. Ale bardzo trudno jest zaszyfrować rzeczy, których stale używasz, bez ich nieużywania. Czekaj, czy to miało sens?

Tak czy inaczej, takie rzeczy dzieją się cały czas. Dla mnie gorsze jest to, że pozornie sprzedają dane o lokalizacji i stylu jazdy bez Twojej zgody, ale hej, firmy telekomunikacyjne też tak robią. Wszystko to powinno być nielegalne, ale powodzenia w uzyskaniu prawa do prywatności dzisiaj.

#7 ·
Niestety, przypuszczam, że tak. Nigdy tego nie zrobiłem, gdy prowadziłem Allpar i nie robię tego na stronach, które posiadam. Polityka prywatności jest jednak jasno określona i teoretycznie adres zamieszkania, ruchy, numer telefonu ani nic podobnego nigdy nie są sprzedawane.