Allpar Forums banner

Lokalizacja przekaźnika ASD w 2006 roku

21K views 22 replies 5 participants last post by  Michael Ma  
#1 ·
Witajcie, naprawdę szukałem. Albo nieprawidłowo, albo w ALLPAR nic nie ma. Znalazłem sprzeczne informacje poza ALLPAR. Czy ASD jest w TIPM czy gdzie indziej? Instrukcja obsługi identyfikuje bezpiecznik maxi ASD, ale nie przekaźnik. Może być po wewnętrznej stronie starej pokrywy TIPM, ale nie pamiętam, w którą stronę ją wyrzuciłem. Dzięki. Michael

#3 ·
#8 ·
Jerry, ImperialCrown, właśnie wróciłem z kościoła, żeby rzucić okiem. Dziękuję wam obu za szybką pomoc. Dzięki temu, co mi daliście, jestem o wiele bardziej zorientowany. Zobaczę, co znajdę i jutro podłączę miernik. Nie ma powodu, żeby myśleć, że to problem, ale muszę to wykluczyć. Wiem, że już mi mówiłeś, żebym rozwiązywał problemy, ImperialCrown. Michael

#9 ·
. . . . Albo nieprawidłowo, albo w ALLPAR nie ma nic. Znalazłem sprzeczne informacje poza ALLPAR. Czy ASD jest w TIPM, czy gdzie indziej? Instrukcja obsługi identyfikuje bezpiecznik maxifuse ASD, ale nie przekaźnik. Może być po wewnętrznej stronie starej pokrywy TIPM, ale nie pamiętam, w którą stronę ją wyrzuciłem. . . . .
Post nr 5 autorstwa ImperialCrown pokazuje przekaźnik rozrusznika i przekaźnik ASD obok siebie po stronie kierowcy przegrody czołowej. Nie znajduje się w skrzynce bezpieczników TIPM. Bezpiecznik nr 18 zasila stronę sterującą i stronę obciążenia przekaźnika ASD. Ponieważ ma 40 amperów, jest większy niż bezpieczniki ostrzowe.

Załączone są zdjęcia lokalizacji bezpiecznika nr 18 i schemat okablowania przekaźnika ASD.

#10 ·
Allan, pomogłeś mi to bardziej złożyć. Nigdy nie widziałem dziwnych (dla mnie) małych kwadratowych bezpieczników - wyglądają bardziej jak małe przekaźniki. Ale wiem, gdzie jest 18 i powinienem być w stanie zlokalizować przekaźnik ASD. Jerry, samochód sporadycznie nie zmieniał biegów, często z włączoną kontrolką trakcji, i przechodził w tryb awaryjny. W końcu stało się to na tyle częste, że zleciłem to naprawdę dobremu specjaliście od skrzyń biegów. Powiedział, że to TCM lub TIPM, a nie skrzynia biegów. Wymieniłem TIPM na zregenerowany Dorman TIPM. To nie przyniosło żadnych zmian. Uruchamiał się dobrze, działał płynnie, bez zmiany biegów. Miałem bezsensowne kody przez długi czas prowadzący do tego. Zazwyczaj lub zawsze miałem niskie napięcie do skrzyni biegów (P0882, wydaje mi się). Kupiłem ECM z serwisu EBay i zleciłem jego flashowanie/programowanie z moim numerem VIN i przebiegiem. Zainstalowałem go i nie mam rozruchu/nie kręci. Nadal myślę, że to mogą być styki i kondensator. Michael

#11 ·
. . . . samochód okresowo nie zmieniał biegów, często z włączoną kontrolką trakcji, i przechodził w tryb awaryjny. W końcu stało się to na tyle częste, że zleciłem sprawdzenie go naprawdę dobremu mechanikowi od skrzyń biegów. Powiedział, że to TCM lub TIPM, a nie skrzynia biegów. Wymieniłem TIPM na zregenerowany Dorman TIPM. To nie przyniosło żadnych zmian. Uruchamiał się dobrze, pracował płynnie, bez zmiany biegów. Miałem bezsensowne kody przez długi czas przed tym. Zazwyczaj lub zawsze miałem niskie napięcie do skrzyni biegów (P0882, chyba). Kupiłem ECM z eBay i zleciłem jego flashowanie/programowanie z moim numerem VIN i przebiegiem. Zainstalowałem go i nie mam startu/rozruchu. . . . .
To naprawdę frustrujące dla właściciela samochodu, gdy polega on na tak zwanych "ekspertach" w diagnozowaniu problemów. Ostatecznie to tylko zgadywanie i strzelanie z "armaty części" i nadzieja na naprawę. Wymieniłeś TIPM i PCM, a nadal nie ma naprawy. Problem najprawdopodobniej tkwi w okablowaniu między PCM a TIPM, a NIE w samych modułach. Czy masz swój oryginalny PCM i TIPM? Zainstalowałbym te elementy ponownie, aby przynajmniej móc uruchomić silnik. Istnieje komunikacja za pośrednictwem bezpośredniego okablowania między PCM a TIPM. PCM instruuje TIPM, aby zasilił obwód i oczekuje odpowiedzi. W tym przypadku jest to komunikacja między dwoma modułami w celu uruchomienia systemu kontroli skrzyni biegów. PCM nie widzi oczekiwanej odpowiedzi od TIPM, że zasilił on przekaźnik półprzewodnikowy związany z elektrozaworami regulacji ciśnienia w skrzyni biegów. Dlatego ustawiany jest kod diagnostyczny. Ten kod P0882 był omawiany w ostatnich postach na forum. Przeczytaj je wszystkie, a zrozumiesz, które okablowanie należy sprawdzić. https://www.allpar.com/threads/another-p0700-p0882-thread.240318/#post-1085292088
. . . . Nadal myślę, że to mogą być styki i kondensator. . . . .
Istnieją obwody półprzewodnikowe lub mikroprzekaźniki przylutowane do płytki drukowanej, które uruchamiają kontrolę skrzyni biegów. Musisz więc sprawdzić odpowiednie okablowanie, aby ustalić, czy występują prawidłowe napięcia.

#12 ·
Allen, dzięki za poświęcony czas. Czytałem dzisiaj. Jestem trochę przytłoczony. Zostałem zapytany o przekaźnik ASD. Znalazłem go dziś po południu. Nie wspomniałem w tym wątku - kody, które otrzymałem, zawierały coś w rodzaju VIN nie rozpoznany lub nieprawdopodobny VIN. To część tego, co skłoniło mnie i innych do silnego podejrzenia ECM. W jednym z linków, które podałeś, okablowanie do skrzyni biegów do (z pamięci) C132 i połączenie. Czy to miało zastosowanie, czy tylko przykład? Dzięki. Michael

#13 ·
. . . . Czytałem dzisiaj. Jestem trochę przytłoczony. Zostałem zapytany o przekaźnik ASD. Znalazłem go dziś po południu. Nie wspomniałem w tym wątku - kody, które otrzymałem, zawierały coś w rodzaju VIN nie rozpoznany lub nieprawidłowy VIN. To część tego, co skłoniło mnie i innych do silnego podejrzenia ECM. W jednym z linków, które podałeś, okablowanie do skrzyni biegów do (z pamięci) C132 i połączenie. Czy to miało zastosowanie, czy tylko przykład. . . . .
Istnieje kod błędu / komunikat diagnostyczny dotyczący nieprawidłowego VIN lub VIN nie rozpoznany. Czy pojawił się on po wymianie ECM / PCM? Jeśli TAK, to stworzyłeś NAPRAWDĘ DUŻY problem z tym pojazdem. Oprócz numeru VIN zaprogramowanego w PCM, istnieją inne dane konfiguracyjne unikalne dla pojazdu, które są przechowywane w PCM. Jest to udostępniane w sieci z innymi modułami. Możesz więc mieć zaktualizowany VIN w PCM, ale inne dane w nim przechowywane są niezgodne z Twoim pojazdem. Czy nadal masz oryginalny PCM? Jeśli TAK, zainstaluj go i sprawdź, czy nieprawidłowe komunikaty znikną.

Ponownie wyświetlę schemat okablowania dla Twojego konkretnego pojazdu, który pokazuje połączenia między PCM i TIPM. Komentarze na schemacie wyjaśniają procedury testowania i kontrole do wykonania.

#14 ·
Jaki jest rzeczywisty kod usterki (DTC)? Kody komunikacji, niezgodności lub nieprawidłowości mogą zaczynać się od litery „U”. Nowe moduły muszą być skonfigurowane dla pojazdu podczas wymiany. Próba cofnięcia tego może być trudna. Konfiguracja/tożsamość pojazdu jest przechowywana w TIPM.

#15 ·
Allen, dziękuję. Rozumiem to po trochu. Wydaje się, że powinienem zobaczyć 12 V po stronie wtórnej strony przekaźnika. TIPM kontroluje masę. Co powinienem zobaczyć po stronie wtórnej? Znajdę i sprawdzę połączenie i złącze. To jest jasne. DTC „nieprawdopodobny VIN” i inny podobny wystąpiły, zanim cokolwiek zmieniłem. Wyczyściłem kody i nie miałem problemów z wydajnością, poza sporadycznym trybem awaryjnym. W końcu zrobiło się na tyle źle, że pomyślałem, że można to zdiagnozować. Nie podłączałem czytnika od czasu wymiany ECM. Czekam na informacje od Mike'a.
ImperialCrown, nie pamiętam. Pierwszy raz zdarzyło się to około cztery lata temu. Następnie wysoce polecany warsztat elektryki samochodowej zdiagnozował to jako „prawdopodobnie ECM”. Nie wiedziałem, że zmierzam do piekła PT, kiedy to się zaczęło. Chyba powinienem zostać przed komputerem. Robię to między operacją stożka rotatorów a kamieniami nerkowymi. Starzenie się nie jest dla mięczaków.
Michael

#18 ·
. . . . Rozumiem to po trochu. Wydaje się, że powinienem zobaczyć 12 V po stronie odbiorczej strony pierwotnej przekaźnika. TIPM kontroluje masę. Co powinienem zobaczyć po stronie wtórnej? Znajdę i sprawdzę połączenie i je połączę. To jest jasne. DTC "nieprawdopodobny VIN" i inny podobny wystąpiły, zanim cokolwiek zmieniłem. . . . .
Przejdźmy do przeglądu i zidentyfikujmy informacje o problemie(ach) dla jasnego zrozumienia. Pierwotnie występował stan przerywany, w wyniku którego pojazd przechodził w tryb LIMP i nie było zmiany biegów automatycznej skrzyni biegów. Kod P0882 był powiązany z tym problemem z kontrolerem skrzyni biegów. Silnik uruchamiał się i pracował. Wcześniej od czasu do czasu otrzymywałeś komunikat, który nawiązywał do nieprawidłowych lub niemożliwych do przyjęcia danych konfiguracyjnych. Ponieważ oba te problemy wystąpiły PRZED zmianą PCM i TIPM, jest wysoce prawdopodobne, że te kody błędów zostały spowodowane problemem z okablowaniem / słabym połączeniem elektrycznym, a NIE awarią modułu. Niewłaściwa diagnoza doprowadziła do wymiany ECM / PCM i TIPM. Teraz masz sytuację BRAK STARTU i BRAK ROZRUCHU. Wymiana PCM i TIPM wprowadziła nowe niewiadome do sytuacji. (A) Zajmijmy się sytuacją BRAK STARTU. Czy widzisz kwadratowe pole wokół wyświetlacza P R N D w zestawie wskaźników z kluczykiem zapłonu w pozycji ON / RUN?
(B) Przekaźniki ASD i rozrusznika znajdują się na przegrodzie czołowej, po stronie kierowcy. Zapoznaj się z postem nr 5 autorstwa ImperialCrown z dnia 1 listopada 2023 r., aby zobaczyć lokalizację na schemacie. Przekaźnik ASD i rozrusznika mają unikalne kolory przewodów. Zlokalizuj przekaźnik ASD po kolorach przewodów. Zobacz załączony obraz. Połóż rękę na przekaźniku ASD. Poproś pomocnika o przekręcenie kluczyka zapłonu w pozycję ON / RUN, ale nie START. Czy czujesz, jak przekaźnik ASD klika i pozostaje pod napięciem przez 1 - 2 sekundy, a następnie się wyłącza? Zgłoś swoje wyniki dla testu (A) i (B).

#17 ·
Prawdopodobnie ECM nie brzmi dla mnie jak odpowiedź kompetentnego warsztatu. Jest odpowiedź, jeśli postępujesz zgodnie z właściwą procedurą rozwiązywania problemów i masz odpowiednie narzędzia. Będzie to wymagało sprawnego narzędzia diagnostycznego do zdiagnozowania problemu. Zawsze najpierw diagnozuj. Możesz ponownie zainstalować stare części i zacząć od nowa.

Przekaźnik ASD nie pozostanie włączony po włączeniu zapłonu, jeśli nie ma sygnału czujnika położenia wału korbowego (silnik się nie obraca). Włączy się po pierwszym włączeniu zapłonu na sekundę lub dwie.
Czy słyszysz "brzęczenie" pompy paliwa z tyłu przez sekundę lub dwie, gdy kluczyk jest po raz pierwszy przekręcony na "run"?

Pożyczyłem to z postu Allana. Piny nr 1 i nr 2 z akumulatora są cały czas gorące. Kiedy PCM uziemia #5, przekaźnik zamknie styk i prąd popłynie do #4. PCM podniesie masę z #5, aby wyłączyć przekaźnik.

#21 ·
Wszyscy, jestem wdzięczny za waszą gotowość i wiedzę. Myślę, że przeżyję kamienie nerkowe. Są gorsze rzeczy niż problemy elektryczne.
Wczoraj sprawdziłem kilka rzeczy. Po pierwsze - A - jest pole wokół P; B - Nie mogłem poczuć kliknięcia w przekaźniku ASD. ALE wyciągnąłem go i znalazłem 12,8 V na obu przewodach RD/Y. Przetestowałem przekaźnik za pomocą przewodów testowych i miernika. Przy prądzie i masie po stronie pierwotnej rezystancja po stronie przełączanej wynosiła zero omów. Moja terminologia może być błędna, ale myślę, że jest jasna. Po drugie, z „nowym” ECM na miejscu, moje narzędzie diagnostyczne pokazało:

PCM P0688 aktywny obwód czujnika głównego ASD
TCM P1684 zapisane rozładowanie akumulatora
DDM B210D zapisane niskie napięcie drzwi
PDM B210D zapisane niskie napięcie drzwi
CGW U0100 zapisana utrata komunikacji z ECM.

Zauważ, że P0688 to jedyny aktywny kod. Mogę zamienić stary ECM, ale chciałem to najpierw zgłosić. To i dostanie się pod samochód w celu uzyskania dostępu do okablowania zajmie jeszcze kilka dni. Michael

#23 ·
ImperialCrown, myślę, że przekaźnik jest sprawdzony. Obwód bezpiecznikowy A14 ma 12,8 V przy przekaźniku. Dwa z czterech możliwych problemów wydają się być wyeliminowane. Zatem obwód K342 ASD otwarty lub PCM. PCM to jednostka z serwisu eBay, która "miała" być dobra. Pochodziła od sprawdzonego sprzedawcy i nie była tania. Mike zaprogramował ją dla mnie, więc jestem pewien programowania. Kiedy będę mógł, planuję zamienić stary ECM, aby sprawdzić, czy brak rozruchu nadal występuje. Dziękuję za pomoc. Michael