Allpar Forums banner

P0420 Awaria wydajności katalizatora GM???

678 views 9 replies 5 participants last post by  Doug D  
#1 ·
Próba zdiagnozowania kodu P0420 w samochodzie Chevy Impala z 2014 roku z silnikiem 2,5 litra, czterocylindrowym, z bezpośrednim wtryskiem paliwa. Przebieg wynosi ponad 252 000 mil. Brak innych kodów diagnostycznych, w tym grzałek czujników tlenu.

Dołączony obrazek pokazuje przebiegi czujnika tlenu przed i za katalizatorem. Dla mnie czujnik za katalizatorem wydaje się zablokowany, ponieważ NIE przekracza progu 450 milivoltów między bogatą a ubogą mieszanką. Powinien to robić od czasu do czasu, ale nie tak często jak czujnik przed katalizatorem.

W tym przykładzie wydaje się, że oscyluje w zakresie od 600 do 800 milivoltów i nigdy nie staje się ubogi. Czy moje rozumienie zachowania czujnika za katalizatorem jest poprawne i czy czujnik za katalizatorem powinien czasami stawać się ubogi?

#2 ·
Wymieniłbym czujnik za katalizatorem. P0420 to prawie zawsze problem z czujnikiem. Mimo to katalizator ulega uszkodzeniu. Ale czujniki O2 również.

#3 ·
Kilka biuletynów GM. P0420 jest dość dokładny. Producent samochodów naprawdę nienawidziłby fałszywych awarii i byłby kontrolowany przez EPA.
Lubię usunąć kod błędu raz, jeśli powróci, to prawdopodobnie jest prawdziwy.

Attachments

#4 ·
Kilka biuletynów GM. P0420 jest dość dokładny. Producent samochodów naprawdę nienawidziłby fałszywych awarii i byłby kontrolowany przez EPA. Lubię raz usunąć kod błędu, jeśli powróci, to prawdopodobnie jest prawdziwy. . . . .
Ten pojazd należy do siostrzeńca, który pracuje w fabryce montażowej GM w Kansas City, KS. Kiedy się spotykamy, on i ja prowadzimy "ożywione dyskusje" na temat silników GM i słabej niezawodności. Jestem naprawdę zdumiony, że silnik GM wytrzymałby tak długo bez katastrofalnej awarii. Przekażę mu dokumenty i omówię. Powiem mu, żeby wyczyścił kod, pojeździł samochodem i zobaczył, czy powróci. Stan Kansas nie ma corocznych kontroli bezpieczeństwa i emisji, więc może nadal jeździć w przyszłość bez konsekwencji rejestracyjnych. Zużycie paliwa może nieznacznie wzrosnąć, ale myślę, że NIE będzie chciał inwestować pieniędzy w naprawę przy tak wysokim przebiegu silnika. Jak zawsze doceniam wgląd ImperialCrown.

#6 ·
. . . .Wymiana czujnika tlenu nie jest tak droga i może zapobiec zatruciu katalizatora. . . . .
Rozumiem, że jednym z rozwiązań, które jest znacznie tańsze niż wymiana katalizatora, jest "odpalenie armaty części" i wymiana czujnika tlenu. Możesz mieć szczęście i rozwiązać problem. Ale moje pytanie, które zadałem, nie zostało jeszcze udzielone. Wiele filmów na YouTube na temat czujników tlenu za katalizatorem wskazuje, że ślad za katalizatorem jest ważny dla sprawnego katalizatora. Jednym ze sposobów, aby to na pewno wiedzieć, jest wyświetlenie śladów czujnika tlenu przed i za katalizatorem w znanym, dobrym systemie katalizatora.

W tym przykładzie śladów narzędzia skanującego czujnik tlenu za katalizatorem nie przekracza linii 450 milivoltów. To linia, która oddziela ubogą od bogatej. W pojeździe Chryslera kod P0139, powolna reakcja czujnika tlenu za katalizatorem, zostałby ustawiony, jeśli by do tego doszło. W logice Chryslera, która monitoruje katalizator za pośrednictwem czujnika tlenu za katalizatorem, oczekuje się pewnej sygnalizacji, że przechodzi on z ubogiej do bogatej. Przykładowy ślad pokazuje, że pozostaje w stanie bogatym; zakres 600 - 800 milivoltów.

Może logika GM, która monitoruje działanie katalizatora, nie jest tak solidna i nie śledzi reakcji luzu w czujniku tlenu??? A może logika GM jest niechlujna i ustawiany jest mylący kod P0420, podczas gdy problem dotyczy faktycznie czujnika za katalizatorem???

#7 ·
Czujniki O2 służą do testowania katalizatora. Czujniki O2 powinny przejść swoje testy, zanim PCM przejdzie do testowania katalizatora. Jeśli czujniki O2 zbliżają się do zaliczenia lub oblania testu, wtedy mógłbym potencjalnie zobaczyć "fałszywy" P0420.

#8 · (Edited)
Inną rzeczą, która może powodować kody Cat lub kody czujników O2, są utlenione zaciski na czujnikach O2 i złączach. Miałem przerywany kod O2 w moim starym Jeepie z 98 roku (wysokie napięcie dla czujnika za katalizatorem) przez kilka lat, pojawiał się i znikał, po wyczyszczeniu zacisków środkiem do czyszczenia styków zniknął na długi czas. Wymiana czujnika może być konieczna ze względu na przebieg pojazdu, ale wyjęcie ich może być prawdziwą próbą. Potrzebne jest ciepło i dobry klucz/specjalny klucz oraz CIERPLIWOŚĆ. Musiałem wymienić czujnik przed katalizatorem kilka lat temu i musiałem rozgrzać silnik, aby czujnik się poruszył, a także możesz potrzebować gwintownika, aby wyczyścić gwinty w otworze, aby móc wkręcić nowy czujnik. Używaj czujników OEM, jeśli możesz je zdobyć!

#9 ·
Miałem dwa razy ten sam kod i w obu przypadkach wymiana czujników O2 rozwiązała problem, więc jestem skłonny to zrobić. Nie testowałem ich. Prawidłowe gniazdo pomogło. W moim przypadku było to dość proste - myślę, że to było PT i 300M. Myślę, że Neon też może? Dla trzeciego. Czujniki nie działają wiecznie.

#10 ·
Niedawno na moim Ramie pojawił się kod P0420. Zresetowałem go i od tamtej pory go nie widziałem.

Wyświetlił się już jakiś czas temu. Wtedy wymieniłem świece zapłonowe i od niedawna znowu go widzę.