Allpar Forums banner

P0713 Wysoki sygnał wejściowy obwodu czujnika temperatury płynu przekładni

1 reading
35K views 5 replies 4 participants last post by  chuzz  
#1 ·
Cześć

Jeżdżę Chryslerem Town & Country 4.0 Limited z 2009 roku z 6-biegową automatyczną skrzynią biegów 62TE Skrzynia biegów.
Mój samochód zawsze wyświetla komunikat o błędzie "P0713 Skrzynia biegów Fluid Temperature Sensor Circuit High Input" na urządzeniu diagnostycznym.

Mój problem teraz:
Nie widzę tego czujnika temperatury na zdjęciach zespołu elektrozaworów w skrzyni biegów.
Gdzie jest ten czujnik temperatury?
Czy czujnik jest zintegrowany z zespołem elektrozaworów skrzyni biegów i nie można go wymienić osobno?
Czy jest tu ktoś, kto wie o tym więcej?

Dzięki Lo

#2 ·
Nie znam sześciu biegów, ale w 4 biegach czujnik temperatury skrzyni biegów znajduje się w „czujniku zakresu skrzyni biegów”. Znajduje się on na górze korpusu zaworu, który znajduje się wewnątrz skrzyni biegów. Sprawdziłbym okablowanie, zanim zaczniesz rozbierać rzeczy. Czujnik może być dobry.

#3 ·
Czujnik temperatury ATF jest częścią 62TE TRS (czujnik zakresu transaxle). Jest to termistor, który zwykle nie jest serwisowany oddzielnie od przełącznika.
Zazwyczaj nie ulegają one awarii podczas eksploatacji, a P0713 może wynikać z problemu z okablowaniem lub zaciskiem złącza. Ważne jest, aby najpierw to ustalić, zanim obciąży się komponent.
Sprawdź miernikiem rezystancji piny nr 22 DG/Or i nr 23 DBu/DG w złączu zespołu elektrozaworów/TRS. Usterka „wysoka” wskazywałaby na możliwość obwodu otwartego.
Piny nr 1 i nr 23 to masy i oba powinny mieć dobrą ciągłość ze sobą i z masą.
Pin nr 22 powinien kończyć się w złączu PCM C4-pin nr 35 (podążaj za przewodem DG/Or). Musi istnieć dobra ciągłość między tymi 2 punktami.

Możliwe przyczyny:
OTWARTA MASA CZUJNIKA
OTWARTY OBWÓD SYGNAŁU TEMPERATURY PRZEKŁADNI
ZWARTY OBWÓD SYGNAŁU TEMPERATURY PRZEKŁADNI DO NAPIĘCIA
CZUJNIK TEMPERATURY PRZEKŁADNI (W ZESPOLE TRS)
MODUŁ STEROWANIA UKŁADEM NAPĘDOWYM (PCM)

Zobacz schemat wyprowadzeń złącza tutaj:
Identyfikacja elektrozaworu Sonnax 62TE i wyprowadzenie złącza (pod adresem http://www.sonnax.com/tech_resources/312-62te-solenoid-identification-connector-pin-out )

#4 · (Edited)
Teraz sprawdziłem to za pomocą narzędzia diagnostycznego (Witech) w widoku PCM (Dane).
Ten błąd jest ustawiany tylko wtedy, gdy przesuwam dźwignię zmiany biegów w pozycję (R) lub (D). Nigdy w pozycji (P) lub (N).
W pozycji (R) błąd pojawia się czasami, a w pozycji (D) prawie zawsze.
Prawdopodobnie jest to związane z czujnikiem ciśnienia, ponieważ ma on wspólną linię uziemienia z czujnikiem temperatury, połączoną razem w wiązce przewodów (punkt połączenia S 129)?
Czy to możliwe?

#5 ·
Teraz w końcu znalazłem ten głupi błąd.
Przewód masowy (Pin 23) z czujnika temperatury skrzyni biegów był przerwany, bezpośrednio przy wyjściu z dużego złącza do wiązki przewodów przy pakiecie elektrozaworów skrzyni biegów.
Rozłożenie tego złącza, usunięcie zaciśniętego pinu i przylutowanie nowego kawałka kabla do tego pinu nie było łatwe. Ale zrobiłem to.
Niewiarygodne, że kabel w takim miejscu w ogóle może się złamać!

#6 ·
Miło słyszeć, że znalazłeś i naprawiłeś to sam. Dobra robota, skrzydłowy. I zgadzam się z tobą. Nie widzę, jak mogło się to zepsuć w tym miejscu, ale może pękło podczas instalacji i po prostu stopniowo się pogarszało?