Allpar Forums banner

Pozew zbiorowy klasy Pentastar

107K views 155 replies 50 participants last post by  voiceofstl  
#1 ·

Cóż, miałem 4 silniki P-star, od 2012 do 2020 roku, w 4 różnych pojazdach (marki Dodge i Jeep). Używałem ich do zabawy do czerwonej linii, używałem ich do dojazdów do pracy, holowałem z maksymalną wydajnością (ponad 7000 funtów w przypadku Gladiatora) i używałem ich podczas długich podróży. Nigdy nie miałem z nimi ani jednego problemu. Nigdy.

OK, no dobrze, to nie do końca prawda, 2012 był pierwszym rokiem P-star w Jeepie Wrangler i mieli wczesne problemy z piaskiem odlewniczym, który nie był dokładnie wypłukiwany w fabryce, a piasek zatykał rdzeń nagrzewnicy. Ale to naprawili i od tego czasu wszystkie są niesamowitymi silnikami.

Więc nazywam to B.S., że jest to "znany problem" z silnikami. Jasne, kiedy produkujesz dosłownie miliony egzemplarzy, będziesz miał kilka problemów. Większość problemów z rozrządem wynika z błędów pracowników na linii produkcyjnej. Widziałem filmy z ludźmi, którzy montują rozrząd. To nie jest zrobotyzowane. Błędy zdarzają się od czasu do czasu.

#110 ·
#116 ·
W przeciwieństwie do starego, przestarzałego silnika slant 6, który miał duży moment obrotowy na dole, 3.6 lepiej radzi sobie w wyższych zakresach. Dobrze pracuje w zakresie od 1200 do 1500 przy lekkim wciśnięciu pedału gazu, ale po dodaniu gazu szybko przekracza 2000 obrotów, zanim zaczyna się dobrze czuć. Więcej biegów pomaga mu pozostać bardzo zadowolonym. Miałem /6 zarówno z manualną, jak i automatyczną skrzynią biegów. Był zadowolony przy bardzo niskich obrotach dzięki skokowi 4-1/8 cala. Mój 63 miał 3 na drzewie, co było bezpośrednie na wysokim biegu i nigdy nie czułem, że się męczy. Mój D200 był automatem i nie można go było zamęczyć, ale był minimalnie odpowiedni do tego zastosowania. Mój 75 Duster miał manualną skrzynię biegów ze współczynnikiem nadbiegu. To było najlepsze połączenie, jakie miałem. Miał wysokie biegi i przełożenie nadbiegu na 4. biegu, które miało wystarczającą moc, aby pociągnąć moją przyczepę Winnebago i nas 5 z prędkością autostradową i nadal uzyskiwać 20 mil na galon podczas podróży. Strome wzniesienia, takie jak wspinaczka na Mt. Lassen, były wolniejsze, ale nigdy nie czułem, że w żadnym momencie nie mam wystarczającej mocy. Mój 3.6 ma około dwa razy więcej mocy, ale technologia znacznie się poprawiła.

#120 ·
Z ETC reakcja przepustnicy jest ponownie mapowana w trybie 'Sport'. W ciężarówkach może to być tryb 'Tow/Haul'?

Ulepszenia oprogramowania zostały wydane dla modeli Journey (JC) z 2011 roku, Grand Cherokee (WK) z 2014 roku i Durango (WD) z 2020 roku z silnikiem 3.6L.
Polecam je, jeśli jeszcze tego nie zrobiono i pojazd jest do tego uprawniony. Zapewni to lepsze wrażenia z jazdy.
Wykonaj Quicklearn po flashu, aby zakończyć serwis.

#122 ·
To samo dotyczy 5-biegowej skrzyni biegów w porównaniu do 8-biegowej w Charger/300/Challenger. Myślę, że zmiana skrzyni biegów skróciła również czas 0-60 o około 1,5 sekundy.

#129 ·
Mój Tradesman 1500 z 2015 roku ma silnik 3.6 pentastar. Stuka przy 100 000 milach, więc zrobiłem przegląd. Teraz moja ciężarówka nie stuka, ale wyrzuca liczne kody i ma problem z nagłym przyspieszaniem. Zabrałem ją do 4 mechaników, którzy po prostu nie mogli znaleźć żadnych problemów. Sprawdzono wszystkie ciśnienia i prądy. "BRAK POWODU" nagłego przyspieszania. Dealer chce małą fortunę, żeby "tylko" zdiagnozować problemy. Myślę, że poczekam na awarię silnika lub na proces, który dojdzie do skutku. Co nastąpi wcześniej.

#130 ·
Mój Tradesman 1500 z 2015 roku ma silnik 3.6 pentastar. Stukanie przy 100 000 milach, więc zrobiłem przegląd. Teraz moja ciężarówka nie stuka, ale wyrzuca liczne kody i ma problem z nagłym wzrostem mocy. Zabrałem ją do 4 mechaników, którzy po prostu nie mogli znaleźć żadnych problemów. Wszystkie ciśnienia i prądy zostały sprawdzone. "BRAK POWODU" nagłego wzrostu mocy. Dealer chce małą fortunę, żeby "tylko" zdiagnozować problemy. Myślę, że poczekam na awarię silnika lub na rozstrzygnięcie sprawy sądowej. Co nastąpi wcześniej.
Nagły wzrost mocy jest często wynikiem nieszczelności w układzie podciśnienia. Jeśli koreluje to z przeglądem, najpierw sprawdziłbym te obszary pod kątem nieszczelności w układzie podciśnienia.

#131 ·
Większość mechaników potrafi zdiagnozować i naprawić rutynowe problemy, ale jeśli problem jest bardziej złożony, najlepszą opcją jest dealer. Wiem, że nie zawsze jest tanio, ale ich stawki za robociznę w porównaniu z dobrym warsztatem nie są zbytnio różne i mają odpowiednie narzędzia do rozwiązania problemu.

#132 ·
Witamy w Allpar. Jakie są kody błędów?
Używaj tylko świec zapłonowych OEM: Champion Iridium RER8ZWYCB4.
Istnieje TSB #18-021-17, który ulepszył oprogramowanie PCM w tych modelach:

#133 · (Edited)
Pentastar w moim późnym modelu '13 Wrangler Rubicon miał problem z uszkodzeniem głowicy cylindrów przy przebiegu około 50 000 mil, który miał występować tylko w modelach z 2012 i początku 2013 roku. Oczywiście nie było dodatkowej gwarancji, a lokalni dealerzy, w tym ten należący do byłego krajowego prezesa rady dealerów Chryslera, Alana Helfmana, tylko śmiali mi się w twarz, gdy zapytałem, czy można poprosić o pomoc w rachunku za naprawę od Chryslera. W końcu zupełnie nowy dealer, Southfork Jeep, wkroczył do akcji i zmusił Chryslera do działania. Zapłaciłem tylko 500 dolarów z własnej kieszeni. Dużo lepiej niż prawie 5000 dolarów, których chciał zakład Helfmana. Niemniej jednak pozostawiło to niesmak. Mając znajomych z podobnymi problemami, nigdy nie kupiłbym innego pojazdu z silnikiem Pentastar. I nie jestem pewien, czy kiedykolwiek kupię kolejny nowy produkt Mopar, kropka.

#134 ·
Pentastar w moim późnym modelu '13 Wrangler Rubicon miał problem z uszkodzeniem głowicy cylindrów przy przebiegu około 50 tys. mil, który miał występować tylko w modelach z 2012 i początku 2013 roku. Oczywiście nie było dodatkowej gwarancji, a lokalni dealerzy, w tym ten należący do byłego prezesa krajowej rady dealerów Chryslera, Alana Helfmana, po prostu wyśmiali mnie, gdy zapytałem, czy można poprosić o pomoc w rachunku za naprawę od Chryslera. W końcu nowy dealer, Southfork Jeep, wkroczył do akcji i zmusił Chryslera do działania. Zapłaciłem tylko 500 dolarów z własnej kieszeni. Dużo lepiej niż prawie 5000 dolarów, których chciał zakład Helfmana. Niemniej jednak pozostawiło to niesmak w moich ustach.

Po tym, jak miałem znajomych z podobnymi problemami, nigdy nie kupiłbym innego pojazdu z silnikiem Pentastar. I nie jestem pewien, czy kiedykolwiek kupię kolejny nowy produkt Mopar, kropka.
Całkowicie rozumiem surowe uczucia, które musisz mieć w związku z doświadczeniem, jakie miałeś ze swoim dealerem. To szczególnie okropne, że on nawet nie chciał przesłać prośby do Chryslera - nigdy więcej nie zrobiłbym tam interesów.

Ale muszę powiedzieć, że jestem zadowolony z silnika Pentastar. Kupiłem z nim już 5 pojazdów. Jeden ma 145 tys. mil, drugi 140 tys. mil, najnowszy ma 23 tys. mil, jeden sprzedałem z przebiegiem 70 tys. mil, jeden miał 5 tys. mil i został skasowany (więc może się nie liczy). Jedynym problemem, jaki miałem, jest dobrze znana słabość - w moim Grand Caravan z 2011 roku plastikowa obudowa filtra oleju/chłodnicy pękła przy przebiegu 140 tys. mil. Nie jestem pewien, dlaczego Mopar nigdy nie wymienił plastikowej obudowy na metalową, ponieważ słyszałem, że jest to częsty punkt awarii.

#138 ·
Mój Wrangler Unlimited z 1917 roku z przebiegiem 48000 mil miał poważny problem z tykaniem. Dealer zweryfikował i wymienił wszystkie popychacze i 4 wahacze. Amsoils co 5000 mil. 12000 mil po naprawie znowu tykają. Jeśli masz silnik Pentastar, upewnij się, że kupujesz przedłużoną gwarancję.

#139 ·
Mój Wrangler Unlimited z 1917 roku z przebiegiem 48000 mil rozwinął poważny problem z tykaniem. Dealer zweryfikował i wymienił wszystkie popychacze i 4 wahacze. Amsoils co 5000 mil. 12000 mil po naprawie znowu tykają. Jeśli masz silnik Pentastar, upewnij się, że kupujesz przedłużoną gwarancję.
Nie sądzę, żeby zbudowali Wranglera w 1917 roku......

#141 ·
Byłem zaskoczony, widząc, że Amsoil spełnia teraz MS-6395. Wcześniej tak nie było.
Mobil1 ma teraz również aprobatę.

#143 ·
Byłem zaskoczony, widząc, że Amsoil spełnia teraz MS-6395. Wcześniej tego nie robił.
Mobil1 ma teraz również aprobatę.

Filtry Pennzoil synthetic & Mopar dla mojego dziecka. ;)
W przypadku problemów z łańcuchem dostaw:
View attachment 89395
Dostałem Pennzoil z mojej pracy. Sprzedajemy 0w20 z gazu ziemnego. Nie zdawałem sobie sprawy, że dealer zajmował się tym raz w roku przez trzy lata. To się nie zmarnuje.

#146 ·
Zgadzam się. Dla większości właścicieli był to i nadal jest silnik światowej klasy, wzorcowy.

#148 ·
Mam szczęście. 100 000 mil na '13 i ani śladu problemów. To powiedziawszy, idę teraz sprawdzić olej ;)
Ponad 100 tys. na naszym 13 charger awd też. 3.6 był dzielny. Trzeba sprawdzić tarcze i drążki kierownicze. Ale był to pojazd stosunkowo bezobsługowy przez prawie 10 lat, które go posiadamy.

#153 ·

Cóż, miałem 4 silniki P-star, od 2012 do 2020 roku, w 4 różnych pojazdach (marki Dodge i Jeep). Używałem ich do czerwonej linii dla zabawy, używałem ich do dojazdów do pracy, holowałem z maksymalną wydajnością (ponad 7000 funtów w przypadku Gladiatora) i używałem ich na długich trasach. Nigdy nie miałem z nimi żadnego problemu. Nigdy.

OK, to nie do końca prawda, 2012 był pierwszym rokiem P-star w Jeepie Wrangler i mieli wczesne problemy z piaskiem odlewniczym, który nie był dokładnie wypłukiwany w fabryce, a piasek zatykał rdzeń nagrzewnicy. Ale to naprawili i od tego czasu wszystkie silniki są niesamowite.

Więc nazywam to B.S., że to "znany problem" z silnikami. Jasne, kiedy produkujesz dosłownie miliony egzemplarzy, będziesz miał kilka problemów. Większość problemów z rozrządem wynika z błędu pracownika na linii. Widziałem filmy z ludźmi, którzy montują rozrząd. To nie jest zrobotyzowane. Błędy zdarzają się od czasu do czasu.
Jestem właścicielem Jeepa od wielu lat i miałem wiele różnych Jeepów. Mój Jeep Gladiator z 2021 roku jest świetny, pomijając koszmar 3.6 Pentistar. Przy 110 000 mil dostałem tykanie. To jak dostanie COVID. Żadnej pomocy, żadnych dobrych informacji. Jeep odmawia pomocy w sprawie 3-letniego Jeepa, który powinien mieć znacznie więcej mil na silniku. Jestem u kresu wytrzymałości z tym jeepem i wiem, że nigdy nie kupię nowego, dopóki zagraniczny podmiot nie zniknie i nie będziemy znowu budować dobrych pojazdów, które będą trwałe. Jeep wie, że ma problem i ignoruje go, mając nadzieję, że ludzie odejdą. Cóż, będę cierniem, który nie wyjdzie. Zapłaciłem dobre pieniądze za produkt, a ten produkt ma wadę. Widzimy wiele problemów z jakością w wiadomościach w dzisiejszych czasach i nie zamierzam zejść na bok, aby zostać zignorowanym. Musimy oczekiwać więcej od producentów, którzy budują nasze produkty i pociągać ich do odpowiedzialności za ich złe decyzje. Ten problem dotyczy nie tylko poprzednich lat. Mój Jeep jest dotknięty i musi być w klasie, podobnie jak inni, którzy mają problemy ze źle wykonanym silnikiem 3.6L.

#154 ·
Jestem właścicielem Jeepa od wielu lat i miałem wiele różnych Jeepów. Mój Jeep Gladiator z 2021 roku jest świetny, pomijając koszmar 3.6 Pentistar. Przy 110 000 milach dostałem to tykanie. To jak dostanie COVID. Żadnej pomocy, żadnych dobrych informacji. Jeep odmawia pomocy w przypadku 3-letniego Jeepa, który powinien mieć znacznie więcej mil na silniku. Jestem u kresu wytrzymałości z tym jeepem i wiem, że nigdy nie kupię nowego, dopóki zagraniczny podmiot nie zniknie i nie zaczniemy znowu budować dobrych pojazdów, które będą trwałe. Jeep wie, że ma problem i ignoruje go, mając nadzieję, że ludzie odejdą. Cóż, ja będę tym cierniem, który nie wyjdzie. Zapłaciłem dobre pieniądze za produkt, a ten produkt ma wadę. Widzimy wiele problemów z jakością w wiadomościach w dzisiejszych czasach i nie zamierzam upaść, aby zostać zignorowanym. Musimy oczekiwać więcej od producentów, którzy budują nasze produkty i pociągać ich do odpowiedzialności za ich złe decyzje. Ten problem dotyczy nie tylko poprzednich lat. Mój Jeep jest dotknięty i musi być w klasie, podobnie jak inni, którzy mają problemy ze źle wykonanym silnikiem 3.6L.
Czy masz 11 000 mil czy 110 000 mil na liczniku? Jakiego rodzaju oleju używasz? Wiele razy sprowadza się to do dealera i jego działu serwisowego, aby prawidłowo zdiagnozować problem i współpracować z Jeepem. Niestety, całe ciało dealerów do bani. Naprawdę, dobrzy dealerzy są rzadkością.
Jeśli chodzi o zagraniczną własność, powodzenia. CDJR jest w obcym posiadaniu między Daimlerem, Fiatem, a teraz STLA od ponad 20 z ostatnich 25 lat. Ludzie zapominają, że fiasko Daimlera Chryslera zostało ogłoszone w 1998 roku.