Hearing a Ticking Noise? FCA Hit with Class Action Over Alleged 3.6L Pentastar V6 Engine Problems
A class action alleges the 3.6L Pentastar V6 engine found in certain 2014-2020 Chrysler, Dodge, Jeep and RAM vehicles suffers from a valve train defect.

Cóż, miałem 4 silniki P-star, od 2012 do 2020 roku, w 4 różnych pojazdach (marki Dodge i Jeep). Używałem ich do zabawy do czerwonej linii, używałem ich do dojazdów do pracy, holowałem z maksymalną wydajnością (ponad 7000 funtów w przypadku Gladiatora) i używałem ich podczas długich podróży. Nigdy nie miałem z nimi ani jednego problemu. Nigdy.
OK, no dobrze, to nie do końca prawda, 2012 był pierwszym rokiem P-star w Jeepie Wrangler i mieli wczesne problemy z piaskiem odlewniczym, który nie był dokładnie wypłukiwany w fabryce, a piasek zatykał rdzeń nagrzewnicy. Ale to naprawili i od tego czasu wszystkie są niesamowitymi silnikami.
Więc nazywam to B.S., że jest to "znany problem" z silnikami. Jasne, kiedy produkujesz dosłownie miliony egzemplarzy, będziesz miał kilka problemów. Większość problemów z rozrządem wynika z błędów pracowników na linii produkcyjnej. Widziałem filmy z ludźmi, którzy montują rozrząd. To nie jest zrobotyzowane. Błędy zdarzają się od czasu do czasu.