Allpar Forums banner

Problem łańcucha rozrządu Pentastar V6 3.6

3 reading
90K views 25 replies 5 participants last post by  ironpony  
#1 · (Edited)
Cześć wszystkim, jestem nowy na tym forum, mam problem z Durango 3.6 v6, za każdym razem, gdy instaluję nowy zestaw łańcucha rozrządu, znak w kole zamachowym wału korbowego nie jest wyrównany po dwóch obrotach, aby sprawdzić, czy rozrząd został dobrze ustawiony.
Zamierzam zamieścić kilka zdjęć, aby było to łatwiejsze do zrozumienia:

Wyrównuję znak w kole zamachowym wału korbowego tak, jak powinien być, to tuż po zwolnieniu wszystkich napinaczy, jeszcze żadnych obrotach wału korbowego
Image

Oto znak strzałki wyrównany z ogniwem płytkowym w kole zębatym wału korbowego
Image

Łańcuch rozrządu prawego banku wyrównany w kole pośrednim, trochę trudno zobaczyć strzałkę i ogniwo płytkowe
Image

Na tym zdjęciu jest to jaśniejsze, obie strzałki z koła pośredniego wyrównane z ogniwami płytkowymi obu łańcuchów rozrządu
Image

Łańcuch koła pośredniego do koła zębatego wału korbowego wyrównany (drugie zdjęcie pokazuje ten sam łańcuch, znajduje się za oboma łańcuchami rozrządu).
Image

Fazy wałka rozrządu lewego wyrównane, jak również ogniwa płytkowe
Image

To samo z fazami wałka rozrządu prawego
Image

Następnie zwalniam wszystkie napinacze i wszystko dobrze do tego momentu, ale potem, po obróceniu wału korbowego, aby sprawdzić, czy każdy znak spada tam, gdzie powinien być, dzieje się to:
Image

Image

Image

Jak widać, wszystkie wałki rozrządu są wyrównane, ale wał korbowy nie, znak jest kilka stopni od swojego znaku, więc moje pytania brzmią:
Czy tak ma być? Ponieważ nawet z "instrukcją warsztatową" z internetu (nie wiem, czy jest oryginalna), określa się tylko do momentu zwolnienia wszystkich napinaczy, bez zalecanej kontroli. Przy okazji, korelacja DTC między wałkiem rozrządu a wałem korbowym pozostała po pierwszym ustawieniu rozrządu tych łańcuchów, na początku założyłem, że jest OK, ale chciałbym usłyszeć kogoś, kto już to robił.
Ponadto, czy muszę wykonać ponowne uczenie wariacji wałka rozrządu-wału korbowego? Widziałem film, który to mówi. Jeśli tak, czy wysokiej klasy chiński skaner może to zrobić (jak skaner Launch).
Ten silnik doprowadza mnie do szału, zrobiłem ten łańcuch rozrządu już ponad 10 razy, ten sam wynik.
Dzięki z góry.

#2 ·
Witamy na Allpar. Być może będziesz musiał być członkiem przez okres próbny, zanim będziesz mógł publikować zdjęcia. Czy możesz skorzystać z serwisu udostępniania zdjęć lub opisać, jaki masz problem? Jakie kody błędów?

#6 ·
Image

Image

Image

Image

Attachments

#10 ·
Właśnie otrzymałem ten sam wynik, mały ślad na wale korbowym jest przesunięty o kilka stopni powyżej połączenia z pokrywą, podczas gdy znaki na wałku rozrządu idealnie się pokrywają. Zamieniam łańcuchy rozrządu, żeby sprawdzić, czy to był problem, są takie same, więc to nie zadziałało. Myślę o tym, że być może lewa głowica została zbyt mocno splanowana (ten silnik był wcześniej na pewno rozebrany, ma indyjskie uszczelki w uszczelkach głowicy). Nie mogę pomyśleć o niczym innym, co mogłoby zmienić rozrząd, ponieważ koła zębate wału korbowego i wałka rozrządu są zamocowane za pomocą wpustów.

#12 ·
Widziałem, jak ścinają się wpusty Woodruffa. To się nie zdarza często, ale prawdopodobnie tego nie zauważysz, jeśli koła łańcuchowe są założone.
Czy oba otwory wyrównania wałka rozrządu (1) stoją dokładnie pionowo?

#14 ·
Widziałem ścinanie wpustów Woodruffa. To się nie zdarza często, ale prawdopodobnie tego nie zauważysz, jeśli koła łańcuchowe są założone.
Czy oba otwory wyrównawcze wałka rozrządu (1) stoją dokładnie pionowo?
View attachment 94510
Tak, nawet znaki wgłębień na wałku rozrządu i jego pokrywach są wyrównane w momencie ustawiania rozrządu silnika.

#15 ·
Nie podano żadnej specyfikacji, ponieważ usuwanie materiału z powierzchni głowicy aluminiowej (poza czyszczeniem) nie jest zamierzone.
Używaj ostrożnie plastikowego lub drewnianego skrobaka lub białego/żółtego dysku 3M Roloc™. Bez zadrapań.

#17 · (Edited)
. . . . Mam problem z Durango 3.6 v6, za każdym razem, gdy instaluję nowy zestaw łańcucha rozrządu, znak wgłębienia w wale korbowym jest niewspółosiowy po dwóch obrotach, aby sprawdzić, czy rozrząd został dobrze wykonany. Zamierzam opublikować kilka zdjęć, aby było to łatwiejsze do zrozumienia: . . . .

. . . . Następnie zwalniam wszystkie napinacze i wszystko dobrze do tego momentu, ale potem, po obróceniu wału korbowego, aby sprawdzić, czy każdy znak znajduje się tam, gdzie powinien być, dzieje się to: . . . .
Myślę, że doświadczasz luzu w łańcuchu, gdy zwalniasz napinacze. Nie zwalniaj napinaczy. Ustaw wszystkie znaki rozrządu zgodnie z tym, co zauważyłeś. Zainstaluj 2 napinacze prowadnicy łańcucha. Obserwuj napinacz prowadnicy RH pod kątem ruchu bocznym / kompresji podczas obracania wału korbowego o 2 pełne obroty. Czy napinacz kompresuje się i pozwala prowadnicy RH oddalić się od łańcucha? Jeśli TAK, to w łańcuchu pojawia się luz i to powoduje, że znaki rozrządu są przesunięte o niewielką ilość.

Gdy silnik pracuje, ciśnienie oleju utrzymuje napinacz RH mocno przy łańcuchu, aby usunąć luz. Bez pracującego silnika i bez ciśnienia oleju występuje tylko napięcie sprężyny, które może być niewystarczające.

#18 ·
Zgodnie z moim procesem myślowym dotyczącym luzu łańcucha prowadzącego napinacza (post nr 17) myślę, że może być jeszcze większy luz w łańcuchu napędowym między kołami zębatymi wału korbowego i wałka pośredniego. Ten silnik różni się tym, że koło zębate wału korbowego NIE napędza bezpośrednio kół zębatych wałka rozrządu. Istnieje zespół koła pośredniego, który napędza bezpośrednio łańcuchy wałka rozrządu. Jeśli w łańcuchu zespołu koła zębatego wału korbowego do pośredniego występuje nadmierny luz, wystąpi niewielka zmiana w ustawieniu znaku rozrządu na wale korbowym. Zobacz załączony obrazek.

#19 ·
Rozumiem, że mam luz w lewym łańcuchu rozrządu, pomiędzy kołem pośrednim a wałkami rozrządu z tej strony. Kiedy zaczynam obracać wał korbowy po zakończeniu wszystkiego, luz pozwala kołu zębatemu wału korbowego przesunąć się o kilka stopni po rozpoczęciu ruchu wszystkiego. Dzisiaj pomyślałem, że rozwiązuję problem, zamieniając łańcuchy rozrządu, od lewej do prawej i odwrotnie (są takie same), najpierw zwolniłem napinacz lewego łańcucha rozrządu i mogłem wyeliminować luz, a także docisnąłem napinacz nieco dalej, ponieważ ten porusza się dużo i jest jedynym z mechanizmem zapadkowym. Następnie zwolniłem napinacz łańcucha koła pośredniego wału korbowego, wciąż brak luzu w lewym łańcuchu. Następnie zwolniłem pozostały napinacz, wszystko było napięte, bez luzu, więc przystąpiłem do obrotu wału korbowego dwa pełne obroty... Ten sam wynik, znak wgłębienia w wale korbowym przesunął się o kilka stopni. W każdym razie, zestaw łańcucha rozrządu jest nowy, łańcuchy, napinacze, prowadnice, koła zębate (pośrednie i wału korbowego), i wszystko ma strzałkę lub znak, łańcuchy mają również platerowane ogniwa, jest naprawdę niezawodny moim zdaniem, ale wciąż mi się to nie udaje. To było moje zmartwienie na początku, czy to w porządku, że znak wgłębienia w wale korbowym jest przesunięty o kilka stopni, ale jak pliki PDF, które dał mi ImperialCrown, dosłownie stwierdzają, że po dwóch pełnych obrotach każdy znak musi pasować (jak w przypadku każdej wymiany łańcucha/paska rozrządu). Więc teraz moja teoria jest taka, że głowica cylindrów w szczególności (lub może obie) została nadmiernie przeszlifowana. Już znalazłem informacje na ten temat, wałki rozrządu opóźniają się trochę, gdy usuwasz materiał z głowicy cylindrów, więc musisz poszukać minimalnej dopuszczalnej wysokości głowicy cylindrów, aby wszystko działało dobrze, i ponownie, dzięki ImperialCrown, wiem, że dla tego silnika wynosi ona 0".

#20 ·
. . . .Moja teoria jest więc taka, że ​​głowica cylindrów w szczególności (a może obie) została nadmiernie poddana obróbce. Znalazłem już o tym informacje, wałki rozrządu opóźniają się trochę, gdy zdejmujesz materiał z głowicy cylindrów, więc musisz szukać minimalnej dopuszczalnej wysokości głowicy cylindrów, aby wszystko dobrze działało, i ponownie, dzięki ImperialCrown wiem, że dla tego silnika wynosi ona 0". . . . .
Trudno mi uwierzyć, że usunięcie kilku tysięcznych cala przesunęłoby głowice bliżej kół pośrednich, spowodowałoby większy luz łańcucha i pozwoliłoby na przesunięcie znaku rozrządu wału korbowego o kilka stopni, jak zauważasz. Spójrz na załączony schemat, który pomoże określić, gdzie występuje luz łańcucha i zakłóca wyrównanie znaku rozrządu.

Łańcuch od wału korbowego do koła pośredniego ma kolorowe ogniwo, które powinno być skierowane do góry lub na godzinę 12. Koło wału korbowego ustawia się tak, aby znak wgłębienia znajdował się na linii podziału bloku. Koła zębate wałka rozrządu ustawione odpowiednio. Obróć wał korbowy o 2 pełne obroty i zatrzymaj. Czy platerowane ogniwo na napędzie łańcuchowym pośrednim powinno znajdować się w dokładnie tej samej pozycji na godzinie 12? Jeśli NIE i jest lekko przesunięte, problemem jest luz łańcucha między wałkami rozrządu a kołem pośrednim. Jeśli TAK, to problemem musi być luz w łańcuchu napędowym wału korbowego do koła pośredniego.

#24 ·
. . . .Myślę, że ogniwa powlekane nie wracają do tej samej pozycji po obróceniu kół zębatych. W każdym razie, tak, ogniwo powlekane w kole pasowym na biegu jałowym jest na początku w pozycji godziny 12, a także jest ogniwo powlekane i strzałka w kole zębatym wału korbowego, które muszą pasować (wraz z wgłębieniem w wale korbowym i połączeniem bloku). To również jest ustawione prawidłowo przed rozpoczęciem obracania. Jedyny luz, jaki widzę, jest w lewym łańcuchu rozrządu. . . . .
Uważam, że poprawnie zamontowałeś 2 napinacze na łańcuchu napędowym zespołu wału korbowego do koła pośredniego?

Mój błąd w myśleniu, że ogniwa powlekane powrócą do początkowej pozycji rozrządu w 2 obrotach wału korbowego. Nadal myślę o napędzie bezpośrednim z wału korbowego na wałek rozrządu. W takim układzie koło zębate wałka rozrządu ma dwukrotnie większą średnicę niż koło zębate wału korbowego. Daje to przełożenie 2:1, gdzie wał korbowy wykonuje 2 obroty na 1 obrót wałka rozrządu.

Jednak ten Pentastar V6 ma pośrednie koło zębate i to komplikuje sprawę. Nie znam przełożenia napędu między wałem korbowym a kołem pośrednim; nazwę to przełożeniem A. Istnieje kolejne przełożenie napędu między zespołem koła pośredniego a wałkami rozrządu; nazwijmy to przełożeniem B. Mnożysz razem 2 ułamki przełożenia i otrzymujesz przełożenie między wałem korbowym a wałkami rozrządu 2:1.

Uważam, że jeśli kontynuowałbyś obracanie wału korbowego o kolejne obroty, to ogniwo powlekane na wale korbowym do zespołu koła pośredniego ostatecznie pojawiłoby się w pozycji godziny 12. a wgłębienie na wale korbowym byłoby na lub blisko linii podziału bloku. Ogniwa powlekane na łańcuchu wałka rozrządu będą w swojej pierwotnej pozycji rozrządu.

. . . .Jak w ogóle naprawić ten luz, czy istnieje jakiś sposób, aby to zrobić? Wszystkie napinacze są nowe. . . . .
Przekonałeś mnie więc, że planowanie głowicy powoduje nadmierny luz łańcucha i powoduje to niewielkie niewspółosiowość znaków rozrządu, jak zauważyłeś. Jeśli mógłbyś znaleźć 2 łańcuchy napędowe wałka rozrządu do koła pośredniego, które są o kilka tysięcznych cala krótsze, rozwiązałoby to problem. Ale bardzo wątpię, aby taki zmodyfikowany łańcuch był dostępny.

Mógłbyś spróbować przesunąć stałe prowadnice na łańcuchach napędowych wałka rozrządu. Nie wiem, czy jest miejsce na przesunięcie stałych prowadnic, aby usunąć luz. Zobacz dołączony obraz.

Zastanawiam się, czy dostępne są grubsze uszczelki głowicy do silnika V6 o pojemności 3,6 litra? Grubsza uszczelka głowicy usunęłaby część, jeśli nie cały luz łańcucha i zaradziła sytuacji. W pewnym sensie grubsza uszczelka głowicy ma taki sam efekt jak zwiększenie wysokości pokładu. Nie wiem, czy grubsze uszczelki głowicy spowodowałyby problemy z uszczelnieniem?

#22 · (Edited)
To jest luz na lewym łańcuchu rozrządu po zwolnieniu każdego napinacza. Po dwóch pełnych obrotach nie ma już luzu, ale wgłębienie w wale korbowym jest przesunięte o kilka stopni.

Image

To znalazłem na innym forum na temat planowania głowicy i luzu łańcucha: "Kiedy frezujesz głowicę o .010", masz tę ilość 2X nadmiaru długości paska. Kiedy napinacz niweluje ten luz przy wale korbowym w tej samej pozycji, wałek rozrządu obraca się w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, co opóźnia w stosunku do położenia wału korbowego."

Dokładnie to dzieje się z tym silnikiem, jeśli zatrzymam się, gdy wgłębienie wału korbowego i znak na bloku się zgadzają, wszystkie wałki rozrządu są nieco opóźnione. Więc jeśli będę dalej obracał wałem korbowym, aby wszystkie koła zębate wałków rozrządu pasowały, wgłębienie w wale korbowym przesunie się o kilka stopni.

Nie wiem, ile materiału zostało usunięte z tej głowicy, ale ten silnik był zdecydowanie otwarty.

#23 ·
Zgadza się. Płytowane ogniwa służą tylko do początkowego ustawienia rozrządu. Obracając wał korbowy o 2 obroty, stracisz pozycje płytowanych ogniw, ale znaki na kołach zębatych powinny pasować do pozycji, z których zaczęły się.