Allpar Forums banner

Jaka jest prawda o 9-biegowej skrzyni ZF?

1 reading
67K views 135 replies 33 participants last post by  Tico007  
#1 ·
Kiedy 9-biegowa skrzynia biegów po raz pierwszy się pojawiła, miała sporo problemów z szarpanym przełączaniem i stukaniem, ale wierzę, że bardzo niewiele było całkowitych awarii. Przypomina mi to naszą 4-biegową ultradrive, której naprawa zajęła 8/9 lat. Różnica polega na tym, że ultradrive często trzeba było przebudowywać lub wymieniać, w przeciwieństwie do 9-biegowej skrzyni biegów.
PYTANIE 1: Czy wszystkie problemy zostały już naprawione?
PYTANIE 2: Czy to prawda, że chociaż mogą mieć problemy z szarpanym przełączaniem, są bardzo trwałe i rzadko trzeba je przebudowywać lub wymieniać?

#2 ·
Wprowadzenie KL Cherokee zostało opóźnione o kilka miesięcy, aż udało im się dopracować oprogramowanie TCM 9-biegowej skrzyni. Byliśmy związani umową z ZF Friedrichshafen AG i musieliśmy trzymać się ich projektu zgodnie z warunkami umowy. Mogliśmy dokonywać tylko zmian w oprogramowaniu TCM (zewnętrznych), aby spróbować zamaskować lub filtrować problemy ze zmianą biegów. Inni użytkownicy tego transaxle byli w tej samej sytuacji, jak Land/Range Rover i Honda/Acura.

Modele z lat 2014-2015 otrzymały przedłużoną gwarancję.

Technicy nie mieli dostępu do wnętrza skrzyni biegów aż do akcji serwisowej dotyczącej pierścienia zabezpieczającego.

W roku modelowym 2016 kupiliśmy prawa do ZF-9, aby produkować ją w Kokomo i zmienić wewnętrzny sprzęt, co radykalnie ulepszyło urządzenie i pozbyło się większości problemów.
Po najnowszym i najlepszym flashu, quicklearn i wyrównaniu PROXI, mój ZF-9 z 2016 roku zmienia biegi tak płynnie jak masło. Za silnikiem 3.6L z napędem na wszystkie koła w samochodzie o masie 4000 funtów (1800 kg) jak dotąd był to w pełni zadowalający i wydajny transaxle.

#4 ·
Brak problemów do zgłoszenia w przypadku prędkości 3.6/9 w Pacifica 2017. Wydają się lepiej podłączone do 3.6/3.2, tak mi się wydaje.

owns 2022 Wrangler Jeep 4XE
  • Like
Reactions: World14
#100 ·
Brak problemów do zgłoszenia w 3.6/9 prędkości 2017 pacifica. Wydają się być lepiej podłączone do 3.6/3.2, jak przypuszczam.
Dwie moje córki mają po jednym Pacifica. Od czasu do czasu doświadczają bardzo zauważalnego stuknięcia w skrzyni biegów podczas jazdy. Dealer twierdzi, że to "normalne". Jeszcze żadnych awarii, ale naprawdę. Normalne ?

#5 ·
Ta skrzynia biegów była ostatnią kroplą; on i jego żona w końcu opuścili Jeep/FCA/Stellantis po wielu dziesięcioleciach lojalności. Teraz są szczęśliwymi właścicielami Forda Bronco Sport. Ta skrzynia biegów jest również głównym powodem, dla którego nie kupię Renegade, 500X, Compassa, Hondy ani niczego innego z nią.

#10 ·
9-biegowa skrzynia ZF w moim brata Renegade z 2015 roku padła w tym samym tygodniu, w którym wygasła gwarancja fabryczna. Ponieważ była to uszczelniona jednostka, nie można jej było naprawić; dealer chciał założyć zupełnie nową skrzynię biegów w trzyletnim pojeździe z przebiegiem 36 000 mil.

Ta skrzynia biegów była ostatnią kroplą; on i jego żona w końcu opuścili Jeep/FCA/Stellantis po wielu dziesięcioleciach lojalnych klientów. Są teraz szczęśliwymi właścicielami Forda Bronco Sport. Ta skrzynia biegów jest również głównym powodem, dla którego nie kupię Renegade, 500X, Compassa, Hondy ani niczego innego z nią.
5 lat posiadania naszego Renegade Latitude 2018 46k i ani jednego problemu z naszą 9-biegową skrzynią ZF, teraz moc potężnego 2.4l Tigershark to zupełnie inne zwierzę, ale nasz Renegade był całkiem miły, ma kilka dziwactw, ale poza tym był niesamowitym małym pojazdem do wykonywania naszych codziennych czynności. Nadal jeździ jak nowy, bez problemów do rozwiązania. Zyskaliśmy 3 mpg na autostradzie, przechodząc z opon Kumho na Yokohama AVID GT. Nie baliśmy się kupić kolejnego.

Attachments

#6 ·
Miałem dwa modele z 2018 roku, Cherokee i Renegade. Oba 2.4 AWD. Przy niskich prędkościach skrzynie biegów mogły bardzo szarpać przy redukcji.
Dealer upewnił się, że mają wszystkie aktualizacje, ale nic tego nie naprawiło.

#8 ·
Wynajem 21 Compass, który mieliśmy przez trzy miesiące, był bezproblemowy. Miał 35 tys. mil przebiegu. 9-biegowa skrzynia była w porządku, ale nie zbliża się nawet do 8-biegowej w moim GC. Potrzebują jednostki w swoich platformach FWD/AWD, która działałaby tak samo. 8 biegów IMHO to idealne rozwiązanie dla automatów.

#108 ·
Wypożyczony przez nas na trzy miesiące Compass z 21 roku był bezproblemowy. Miał 35 tys. mil przebiegu. 9-biegowa skrzynia była w porządku, ale nie dorównuje 8-biegowej w moim GC. Potrzebują jednostki w swoich platformach FWD/AWD, która działałaby tak samo. 8 biegów IMHO to idealne rozwiązanie dla automatów.
8-biegowa skrzynia, którą mam w moim Durango z 20 roku, jest najładniej zmieniającą biegi skrzynią automatyczną, jaką kiedykolwiek miałem i jeżdżę już długo.

#9 ·
Bardzo rzadko wbijam 9. bieg. Mogę ręcznie włączyć 9. bieg powyżej 100 km/h, ale przy lekkim wietrze czołowym lub wzniesieniu wraca do 8. biegu. Wyświetla się 'Zmiana biegu niedozwolona', jeśli próbuję włączyć 9. bieg przy niższej prędkości.
4 górne biegi to nadbiegi.

#15 ·
Bardzo rzadko wbijam 9. bieg. Mogę ręcznie włączyć 9. bieg powyżej 62 mph (100 km/h), ale przy lekkim wietrze czołowym lub nachyleniu wraca do 8. biegu. Wyświetla się komunikat „Zmiana biegu niedozwolona”, jeśli próbuję włączyć 9. bieg przy niższej prędkości.
Cztery górne biegi to nadbiegi.

9. bieg ma po prostu bardzo niską wydajność, więc jazda na nim przynosi niewiele korzyści. Sprzęgło kłowe w skrzyni biegów było dużym problemem, wymagało mocy przy redukcji biegów, co pogarszało oszczędność paliwa (etykieta). Pacifici, które miałem w leasingu, nie miały problemów z prowadzeniem, ale były z rocznika 18+ MY.

#14 ·
Mój był z 2018 roku, bardzo szorstkie redukcje przy niskich prędkościach. Poza tym kilka błędów systemu audio.

Przez około miesiąc miałem Renegade z edycji rocznicowej 2021? i był ładnie wyposażony. Nadal dobrze się zmieniał, ale 2018 też tak robił do około 18 tysięcy mil.

#16 ·
Kupiliśmy nowego Jeepa Cherokee 3.2L/9 Speed 4x4 z 2015 roku i był w porządku, ale nie do końca taki, jakiego chciała moja żona (Latitude). Po roku wymieniliśmy go na Jeepa Cherokee Limited z 2016 roku, dodaliśmy skórzane siedzenia i chromowane felgi, poza tym podobny do 15. Chociaż nie mieliśmy problemów z 2015 rokiem, 16 wyraźnie lepiej zmienia biegi niż 15 kiedykolwiek. To była zdecydowana poprawa. A teraz mamy ponad 100 000 mil na 2016 roku i żadnych problemów z skrzynią biegów. Mieliśmy jedną cewkę wymienioną w ramach gwarancji (zaczęła szwankować pewnego dnia, żona zawiozła ją do serwisu, naprawili w ciągu jednego dnia). Poza tym tylko wymiany oleju, hamulce i opony. Bardzo niezawodny Jeep i moja żona uwielbia swojego Cherokee.

#17 ·
Dziewiąty bieg, który jest bezużyteczny, brzmi dla mnie tak, jakby ktoś wybrał niewłaściwe przełożenie osi... a może niewystarczającą aerodynamikę?

#22 ·
Mój jeep ma ponad 140 000 mil i 9-biegowa skrzynia nie została dotknięta. Dealer chce zrobić serwis skrzyni biegów. Czy powinienem to zrobić?
To raczej kwestia preferencji. "Wypełnij na całe życie" to rodzaj kłamstwa, ale większość ludzi robi również przeglądy na długo przed tym, jak producent to zaleca, nawet jeśli tego nie robią. Szczerze mówiąc, to zależy od ciebie. Możesz zdecydować się na niewymianę płynu/filtra i może to potrwać dłużej. Możesz to wymienić i może to potrwać jeszcze dłużej. Świeży płyn może robić złe i dobre rzeczy.
Jeśli poczujesz się lepiej (na 100% nie poczujesz 😂), zrobiłbym to w moim Jeepie. Oczywiście, to skrzynia biegów Hyundaia, ale katuję to cholerstwo i ona jedzie dalej.

#21 ·
9-biegowa skrzynia biegów sprawdziła się świetnie w moim Chryslerze Pacifica. Bardziej mi się podobała niż Chrysler 62TE, który w kilku pojazdach, które posiadałem, zmieniał biegi jak śmieci.

Partnerstwo Chryslera z ZF to prawdopodobnie jedna z mądrzejszych rzeczy, jakie zrobili. Popełnili błąd, wchodząc we współpracę z JATCO (te CVT były do niczego). Inne transakcje dotyczące skrzyń biegów (Hyundai i Aisin) były w porządku.

#41 ·
9-biegowa skrzynia biegów sprawdziła się świetnie w moim Chryslerze Pacifica. Podobała mi się o wiele bardziej niż Chrysler 62TE, który w kilku samochodach, które posiadałem, zmieniał biegi jak śmieci.

Współpraca Chryslera z ZF to prawdopodobnie jedna z mądrzejszych rzeczy, jakie zrobili. Popełnili błąd, współpracując z JATCO (te CVT były do niczego). Pozostałe transakcje dotyczące skrzyń biegów (Hyundai i Aisin) były w porządku.
moje 2016 Caravan 6-biegowa skrzynia biegów działała płynnie jak jedwab.

#23 ·
Planuję wymianę płynu w układzie napędowym przy przebiegu 60 tys. mil (100 tys. km), choćby dla własnego spokoju i ustalenia punktu odniesienia dla zużycia.
Syntetyki pozwoliły nam na posiadanie "wiecznych płynów". Używaj płynów, które spełniają specyfikacje FCA "MS".

9-biegowa skrzynia biegów to serwis tylko płynowy. Dostęp do filtra jest przez obudowę dzwonu, co wymaga demontażu urządzenia.
Miarkę można wykonać za pomocą opaski zaciskowej. Poziom płynu zmienia się wraz z temperaturą płynu.

Attachments

#136 ·
Planuję wymianę płynu w układzie napędowym przy przebiegu 60 000 mil (100 000 km), choćby dla własnego spokoju i ustalenia punktu wyjścia dla zużycia.
Syntetyki pozwoliły nam na posiadanie „płynów na zawsze”. Używaj płynów, które spełniają specyfikacje FCA „MS”.

9-biegowa skrzynia biegów to serwis tylko płynowy. Dostęp do filtra jest przez obudowę dzwonu, co wymaga demontażu urządzenia.
Miarkę można wykonać za pomocą opaski zaciskowej. Poziom płynu zmienia się wraz z temperaturą płynu.
View attachment 96484
View attachment 96485
Zauważyłem, że ta tabela ma poziomy znacznie wyższe niż inne tabele w Internecie, takie jak magazyn Gears i film instruktażowy Haynes na YouTube. To nie jest mała różnica. To około 10 mm wyżej przy każdej temperaturze na wykresie. Zastanawiam się dlaczego.

#24 ·
Z mojej perspektywy, 9-biegowa skrzynia ZF nie jest zła, po prostu nie została poprawnie zaprogramowana w połączeniu z 2,4-litrowym, ospałym silnikiem. Ogólnie rzecz biorąc, doświadczyliśmy doskonałego zużycia paliwa, co było powodem, dla którego wybrałem 2,4 zamiast 3,6 w momencie zakupu. Nasz egzemplarz to Chrysler 200S z 2015 roku i jest to bardzo wczesna jednostka produkcyjna, zmontowana w kwietniu 2014 roku, a zakupiona przez nas w czerwcu 2014 roku. To był dla nas wspaniały samochód. Skrzynia biegów jest oryginalna, a wszystkie akcje serwisowe i aktualizacje zostały wykonane. Nadal zmienia biegi jak szajs, czasami może być losowo. Właśnie mieliśmy najnowszą akcję serwisową, U90, która wymieniła konwerter momentu obrotowego i czujniki O2, wraz z aktualizacjami PCM i TCM. Zmiana biegów jest inna, ale trudno to stwierdzić, ponieważ nasz samochód zawsze zmieniał biegi ciężko na zimno. Zmiana z 4 na 5 bieg może czasami stukać. Jeśli chodzi o 9. bieg, widziałem go tylko podczas podróży międzystanowych, gdy prędkość przekraczała 70 mil na godzinę. Przebieg dzisiaj to niewiele ponad 144 500. Osobiście uważam, że wiele problemów jest związanych z kierowcą, ponieważ ludzie mają tendencję do kojarzenia tego, jak ich stary samochód (skrzynia biegów) zmieniał biegi i działał, i oczekują tego samego od każdego nowego samochodu. Tak nie jest. Te 9 biegów są "inne"!

#25 ·
U90 jest bardzo prawdopodobnie najnowszym i najlepszym oprogramowaniem dla PCM/TCM. Celem aktualizacji oprogramowania był nowy katalizator. Quicklearn & PROXI może pomóc w trudnej zmianie biegów 4-5.

#33 ·
U90 to najprawdopodobniej najnowsze i najlepsze oprogramowanie dla PCM/TCM. Celem aktualizacji oprogramowania był nowy katalizator.
Quicklearn i PROXI mogą pomóc w trudnej zmianie biegów 4-5.
Niestety, wcześniej prosiłem o wykonanie usługi. Podczas serwisu W84 powiedziałem im nawet, że zapłacę za wykonanie proxi. Szybka nauka miała być zawarta w wezwaniu do serwisu, jak sądzę. Mechanik nawet przyszedł i powiedział mi, że nie muszę płacić za usługę, ponieważ jest ona wliczona.
Skrzynia biegów nigdy nie zmieniała biegów lepiej ani gorzej niż wcześniej. Zużycie paliwa spadło wraz z tym wezwaniem do serwisu, a zużycie oleju spadło.
Przyzwyczaiłem się do tej skrzyni biegów i jeszcze mnie nie zawiodła.
Po wezwaniu do serwisu W90 zauważyłem inną jakość zmiany biegów. Musiałbym jednak poczekać do zimnych miesięcy zimowych, aby dowiedzieć się, czy naprawdę coś się zmieniło. Zimne zmiany biegów zawsze były trudne.

#26 ·
Wynajmuję Cherokeego '21 z silnikiem 2L turbo i dodam, że 9-biegowa skrzynia w moim SUV-ie "zazwyczaj" zmienia biegi w porządku. Jednak czasami zdarza się bardzo szarpnięte/nierówne redukowanie biegów podczas zatrzymywania się, zazwyczaj z 2 na 1. Zmiana z 1 na 2 bieg również może być gwałtowna, gdy skrzynia jest zimna lub przy lekkim wciśnięciu pedału gazu. Wciśnij pedał gazu mocniej, a skrzynia biegów jest ogólnie dość płynna podczas zmiany biegów na wyższe. O ile wiem, JEDYNY raz, kiedy moja skrzynia wchodzi na 9. bieg, to wtedy, gdy włączam go ręcznie na autostradzie, nigdy automatycznie. Zatem, ogólnie rzecz biorąc, mam dobre doświadczenia z 9-biegową skrzynią w moim Jeepie.

Mam do was pytanie. Jaką skrzynię biegów Jeep stosuje w Compassie '23? Podobno zrezygnowali z 9-biegowej na rzecz 8-biegowej. Czy to skrzynia Hyundaia??

#31 ·
Wynajmuję w leasingu Cherokee '21 z silnikiem 2L turbo i dodam, że 9-biegowa skrzynia w moim SUV-ie "zazwyczaj" zmienia biegi w porządku. Jednak czasami zdarza się bardzo sztywne/szarpane redukowanie biegów podczas zatrzymywania się, zazwyczaj zmiana z 2 na 1. Zmiana z 1 na 2 bieg również może być gwałtowna, gdy skrzynia jest zimna lub przy lekkim wciśnięciu pedału gazu. Wciśnij pedał gazu, a skrzynia biegów jest ogólnie dość płynna podczas zmiany biegów na wyższe. O ile wiem, moja skrzynia wchodzi w 9. bieg TYLKO wtedy, gdy włączam go ręcznie na autostradzie, nigdy automatycznie. Tak więc, ogólnie rzecz biorąc, mam dobre doświadczenia z 9-biegową skrzynią w moim Jeepie.

Mam pytanie do was wszystkich. Jaką skrzynię biegów stosuje Jeep w Compassie '23? Najwyraźniej zrezygnowali z 9-biegowej skrzyni na rzecz 8-biegowej. Czy to skrzynia Hyundaia??
Przykro mi widzieć, że to szorstkie 1-2, 2-1 wciąż istnieje. Mój Cherokee z 2018 roku miał z tym duży problem. Jedyny raz, kiedy zniknęło, to gdy była akcja serwisowa, która wymagała zresetowania wszystkiego po zainstalowaniu nowego modułu. Wkrótce wróciło.

#27 ·
Jest to jednostka pochodząca od Hyundaia, zastępująca poprzednią jednostkę Hyundai 6F24. Posiada konwencjonalną i elektryczną pompę oleju, aby zapewnić natychmiastowy start po zatrzymaniu ESS.
TrailHawk ma inne przełożenie przekładni głównej. 1. bieg to przełożenie "babci". 2 górne biegi to nadbiegi.

8F30
Przekładnia 8F30 to ośmiobiegowa, elektronicznie sterowana przekładnia. Zespół przekładni wykorzystuje unikalny olej przekładniowy do hydraulicznego uruchamiania elementów wymaganych dla każdego zakresu biegów. Moment obrotowy wejściowy jest dostarczany przez konwerter momentu obrotowego, który napędza wał wejściowy i mechaniczną pompę oleju, która dostarcza ciśnienie hydrauliczne do uruchamiania sprzęgieł.
Konwerter momentu obrotowego posiada również elektronicznie modulowane sprzęgło konwertera momentu obrotowego (TCC), aby zmniejszyć poślizg, wytwarzane ciepło i zwiększyć wydajność, gdy warunki tego wymagają. Przekładnia posiada również elektryczną pompę oleju (EOP) zamontowaną zewnętrznie do obudowy, aby obsługiwać funkcjonalność Engine Stop Start (ESS). Podczas ponownego uruchamiania EOP dostarcza ciśnienie hydrauliczne, aby umożliwić przekładni natychmiastową reakcję na uruchomienie pojazdu.
Przekładnia zawiera zespół mechanizmu różnicowego, który umożliwia wyprowadzanie momentu obrotowego z przekładni z różnymi prędkościami do lewej i prawej półosi. Przekładnia posiada również możliwość montażu zespołu przeniesienia napędu po prawej stronie obudowy mechanizmu różnicowego. Przekładnia dostarcza moment obrotowy wejściowy do PTU, aby umożliwić działanie AWD lub 4WD.
Moduł sterowania przekładnią (TCM) jest przykręcony do zewnętrznej części obudowy przekładni, nad mechanizmem różnicowym. TCM bezpośrednio steruje elektrozaworami znajdującymi się na korpusie zaworu, aby automatycznie zmieniać biegi w górę i w dół, kontrolować ciśnienie w przewodzie i sprzęgło konwertera momentu obrotowego (TCC). TCM wykorzystuje bezpośrednie dane wejściowe z przekładni, takie jak prędkość wejściowa i wyjściowa, temperatura oleju w przekładni, przełącznik zakresu przekładni (TRS), a także pośrednie dane wejściowe z innych modułów, aby kontrolować, kiedy i jak przekładnia zmienia biegi. TCM monitoruje również różne wejścia i wyjścia pod kątem prawidłowego działania i zgłasza DTC, gdy zostanie wykryta awaria.

Attachments

#32 ·
Często zmieniam biegi w mojej 6-biegowej skrzyni biegów 62TE ręcznie po mieście, ponieważ mogę szybciej wrzucić wyższy bieg i uzyskać lepsze zużycie paliwa. Ale zmiana z 2 na 1 w trybie Autostick jest szorstka, podczas gdy zmiana z 2 na 1 w trybie Drive jest bardzo płynna i praktycznie niezauważalna. Nie mam pojęcia dlaczego, ale chciałbym wiedzieć.

owns 2011 Chrysler 200 Limited
#35 ·
Zastanawiam się, czy musisz z jakiegoś powodu wymienić płyn.
Tak było od nowości, z niewielkimi zmianami po każdej wykonanej aktualizacji.
Gdybym miał zatrzymać ten samochód na zawsze, to byłaby to usługa, którą bym wykonał. Kupiłem jednak jeden z tych dożywotnich kontraktów serwisowych, które Mopar wtedy oferował. Dopóki mam ten samochód, ta skrzynia biegów jest objęta gwarancją!

#38 ·
Kiedyś zdarzały się sporadyczne, ostre szarpnięcia przy zmianie biegów w naszej 8-biegowej skrzyni ZF, ale wydaje się, że zniknęły... Zastanawiam się, czy to kwestia programowania...

#39 ·
Jedyną rzeczą, która była trochę dziwna, ale nie stanowiła problemu, było to. Podróżując powiedzmy poniżej 20 mil na godzinę i lekko naciskając pedał gazu, był na bardzo wysokim biegu, obroty około 1 tys. obr./min. Co uważałem za zbyt wysoki bieg, ale szybko wrzucał niższy bieg. Może to być po prostu natura bestii.

#44 ·
Jedyną rzeczą, która była trochę dziwna, ale nie stanowiła problemu, było to. Podróżując powiedzmy poniżej 20 mil na godzinę i lekko naciskając pedał gazu, był na bardzo wysokim biegu, obroty około 1 tys. obr./min. Co uważałem za zbyt wysoki bieg, ale szybko wrzucał niższy bieg. Może to po prostu natura bestii.
Mój Grand Caravan tak działa w trybie ekonomicznym. Ale mogę włączyć lub wyłączyć przycisk.

#40 ·
Zawsze myślałem, że Jeep powinien skonfigurować programowanie skrzyni biegów 9 KM w taki sposób, aby skrzynia biegów startowała z 2. biegu w trybie NORMALNYM, tak jak to robi w trybie ŚNIEGU. To naprawdę wygładziłoby ogólne wrażenia przy niskich prędkościach. Zapisz starty z pierwszego biegu dla trybu SPORT.

Ciekawe, co Dave powiedział o 8 KM. Kiedy miałem swojego Chargera Scata, nie byłem fanem bardzo wczesnej zmiany z 1 na 2 bieg, gdy skrzynia biegów była zimna. Sprawiało to, że samochód sprawiał wrażenie, jakby potykał się w następnym przełożeniu zaraz po rozpoczęciu przyspieszania ze startu zatrzymanego. Po rozgrzaniu skrzyni biegów uczucie potykania się całkowicie zniknęło. Nigdy nie doświadczyłem redukcji biegów z tą skrzynią biegów. Moim zdaniem, kolejna sytuacja, w której pojazd mógł zostać zaprogramowany do startu z 2. biegu, jeśli układ napędowy był w trybie NORMALNYM.

#42 ·
Mamy Renegade z 2016 roku i Cherokee z 2021 roku i żaden z nich nie miał żadnych problemów. Oczywiście osoby, które miały problem z czymś, są o wiele bardziej skłonne do publikowania niż osoby, które go nie miały, więc głosy problemów wydają się być wszystkim, co słychać. Jedna z dużych wad internetu i forów.