2005 PT GT. Nieco ponad 108 tys. mil. Kupiony jako nowy i regularnie serwisowany. Właśnie zaczął zapalać kontrolkę Check Engine i wyświetlać kody P0031 i 37 dla czujników HO2, niskie napięcie. Samochód działa jak zawsze dobrze. Nie zauważyłem żadnej różnicy w osiągach ani w sposobie pracy silnika. Najwyraźniej jest to powszechny problem, ale nie udało mi się znaleźć przyczyny. Nie mogłem znaleźć bezpiecznika dla czujników O2 ani grzałek. Widziałem wzmiankę o przekaźniku ASD, ale gdyby przekaźnik ASD był uszkodzony, czy nie byłoby innych problemów, takich jak brak uruchamiania samochodu lub jego wyłączanie?
Jeśli odłączę akumulator, kontrolka Check Engine zgaśnie na krótki czas, ale ponownie się zaświeci. Sprawdziłem i odłączyłem/ponownie podłączyłem obie wtyczki czujników O2, ale nie przyniosło to żadnej różnicy. Spód samochodu jest bardzo czysty i nie ma śladów korozji na niczym.
Skąd te czujniki czerpią zasilanie? Czy ktoś wie, czy istnieje specyficzne lub wspólne połączenie masowe dla czujników O2 i jeśli tak, gdzie by się ono znajdowało? Czy powinienem szukać gdzie indziej innego problemu, który powoduje fałszywe kody?
Jeśli odłączę akumulator, kontrolka Check Engine zgaśnie na krótki czas, ale ponownie się zaświeci. Sprawdziłem i odłączyłem/ponownie podłączyłem obie wtyczki czujników O2, ale nie przyniosło to żadnej różnicy. Spód samochodu jest bardzo czysty i nie ma śladów korozji na niczym.
Skąd te czujniki czerpią zasilanie? Czy ktoś wie, czy istnieje specyficzne lub wspólne połączenie masowe dla czujników O2 i jeśli tak, gdzie by się ono znajdowało? Czy powinienem szukać gdzie indziej innego problemu, który powoduje fałszywe kody?