Allpar Forums banner
121 - 131 of 131 Posts
Cześć Myckee, dzięki za odpowiedź. Tylko dla jasności. Czy mógłbyś wgrać Stage 1? Jeśli tak, ile by to kosztowało?
Jeszcze raz dzięki Rick!

Cześć George, ponieważ nie potrzebujesz flashowania VIN, a jedynie flashowania PCM, naliczyłbym 50 USD plus 25 USD za przesyłkę zwrotną. Byłbyś odpowiedzialny za wysyłkę urządzenia do mnie. Znajduję się w Kanadzie. Naprawdę uważam, że jeśli masz te kody, pieniądze lepiej wydać na wymianę PCM.

Jeszcze raz dzięki Rick!

Cześć George, ponieważ nie potrzebujesz flashowania VIN, a jedynie flashowania PCM, naliczyłbym 50 USD plus 25 USD za przesyłkę zwrotną. Byłbyś odpowiedzialny za wysyłkę urządzenia do mnie. Znajduję się w Kanadzie. Naprawdę myślę, że jeśli masz te kody, pieniądze lepiej wydać na wymianę PCM.
Cześć Mike, dzięki za sugestię. Myślę, że spróbuję znaleźć inny PCM. Naprawdę doceniam Twoją szczerość.

Bóg cię błogosławi
George

Cześć Mike, dzięki za sugestię. Myślę, że spróbuję zdobyć inny PCM. Naprawdę doceniam Twoją szczerość.

Bóg zapłać
George
myckee może pomóc Ci z zamiennikiem PCM, on również je sprzedaje, tutaj jest link do jego sklepu ebay.

A jeśli nie widzisz tego, czego potrzebujesz w jego sklepie, skontaktuj się z nim ponownie, a on prawdopodobnie będzie mógł zdobyć to, czego chcesz lub potrzebujesz :)

Myckee's ECUs | eBay Stores (w https://www.ebay.com/str/Myckees-ECUs?_trksid=p2047675.l2563 )

Wygląda na to, że grzałka O2 + zasilanie jest dostarczane przez PCM pokazany tutaj i połączony z masą: 201
1-04-06_061853_2121.gif

Napięcie grzałki jest PWM (modulacja szerokości impulsu) po stronie (+), co oznacza, że czas „włączenia” grzałki jest zmienny w zależności od potrzeb.
Przy zimnym starcie PCM może zastosować prawie pełne „włączenie” dla szybkiego nagrzewania grzałek, aby jak najszybciej wprowadzić samochód w działanie w pętli zamkniętej. Sprawdzenie woltomierzem może powiedzieć, czy jest to problem PCM, okablowania czy czujnika O2.
Niektóre czujniki O2 z rynku wtórnego (Bosch?) mają inne wartości rezystancji grzałki niż wartości OEM i mogą ustawiać te kody. Upewnij się, że są to czujniki OEM (NGK/NTK), jeśli zostały zmienione.

P0031-O2 SENSOR 1/1 HEATER CIRCUIT LOW
Kiedy monitorowane: Napięcie akumulatora powyżej 10,6 V, ASD jest włączone, a grzałka O2 jest
włączona.
Ustawiony warunek: Żądany stan nie pasuje do stanu rzeczywistego.
P0037-O2 SENSOR 1/2 HEATER CIRCUIT LOW
Kiedy monitorowane: Napięcie akumulatora powyżej 10,6 V, ASD jest włączone, a grzałka O2 jest
włączona.
Ustawiony warunek: Żądany stan nie pasuje do stanu rzeczywistego.

MOŻLIWE PRZYCZYNY
O2 SENSOR HEATER OPERATION
O2 HEATER ELEMENT
O2 HEATER CONTROL CIRCUIT
O2 HEATER CONTROL SHORTED TO GROUND
PCM
Sir. W powyższym cytacie znajduje się diagram gif połączeń pcm. Przełącznik poziomu hamulca i, jak zakładam, przełącznik wspomagania kierownicy pokazuje połączenia z kilkoma urządzeniami (po lewej)? Nie mogę do końca rozgryźć, czym są te połączenia.
Mam też kody p031 p037. Mój czujnik pss przeciekał/cieknie płyn do złącza, jeszcze go nie wymieniłem, ale dobrze wyczyściłem. Zastanawiam się, czy to wpłynęło na moje pcm (widziałem innych z zanieczyszczonym olejem złączem powodującym kody błędów).
Czym są te połączenia, wspólną masą czy czymś w tym stylu?
Oznaczone;
Mod. pompy paliwa. Zawór upustowy, o2s. Masa itp.

Panie. W powyższym cytacie znajduje się diagram gif połączeń pcm. Przełącznik poziomu hamulca i, jak przypuszczam, przełącznik wspomagania kierownicy pokazuje połączenia z kilkoma urządzeniami (po lewej stronie)? Nie mogę do końca rozgryźć, czym są te połączenia.
Ja też mam kody p031 p037. Mój czujnik pss wyciekał/wycieka płyn do złącza, jeszcze go nie wymieniłem, ale dobrze wyczyściłem. Zastanawiam się, czy miało to wpływ na mój pcm (widziałem innych z zanieczyszczonym olejem złączem powodującym kody błędów).
Co to za połączenia, wspólna masa czy coś?
Pompa paliwa, zawór upustowy, nvld, o2 itp.

Słyszałem o płynie P/S pompowanym do okablowania (jak wąż) i powodującym problemy na złączu PCM C3; gniazdo nr 30. Szukaj śladów oleju (może mieć również ten niepowtarzalny zapach ATF+4) na końcu PCM. Osusz i obserwuj, czy olej pojawi się ponownie. Chłonna bawełna może mieć różowy odcień.

Słyszałem, że płyn P/S jest pompowany do okablowania (jak wąż) i powoduje problemy ze złączem PCM C3; wnęka nr 30.
Wyszukaj ślady oleju (może mieć również ten niepowtarzalny zapach ATF+4) na końcu PCM. Osusz go i obserwuj, czy olej pojawi się ponownie. Bawełna chłonna może wydawać się różowa.
View attachment 95680
View attachment 95681
View attachment 95682
View attachment 95683 View attachment 95684
Czy te g10x to wspólne punkty uziemienia? Sprawdziłem złącze pcm, nie widziałem tam oleju. Czyste i suche. Myślę, że miałem nadzieję, że zanieczyszczenie olejem może być tego przyczyną. Nie byłem w stanie wrócić do samochodu, aby wykonać więcej kontroli. Ale wygląda to coraz bardziej na awarię pcm. Obwód grzałki wydaje się działać prawidłowo za pomocą woltomierza przebijającego piny podczas pracy. Mimo że kod mówi inaczej. Również. Sft i lft to linia prosta (0) na wykresie narzędzia skanującego, podobnie jak napięcie czujnika o2 linia prosta przy 1,27 V (szczyt) na wykresie, oba bez żadnej zmiany przepustnicy. Pomysły?

Po przejrzeniu dotychczasowej diagnozy, również skłaniałbym się ku PCM. PT mają problem z gotowaniem PCM-ów przez ciepło z komory silnika.
@myckee jest naszym ekspertem od PCM-ów PT. Możesz spróbować skontaktować się z nim w sprawie wymiany.

Po przejrzeniu dotychczasowej diagnozy, również skłaniałbym się ku PCM. PT mają problem z "gotowaniem" PCM-ów przez ciepło w komorze silnika.
@myckee jest naszym rezydentem od PCM-ów PT. Możesz spróbować skontaktować się z nim w sprawie wymiany.
Po przejrzeniu dotychczasowej diagnozy, również skłaniałbym się ku PCM. PT mają problem z "gotowaniem" PCM-ów przez ciepło w komorze silnika.
@myckee jest naszym rezydentem od PCM-ów PT. Możesz spróbować skontaktować się z nim w sprawie wymiany.
NAPRAWIONE.
WIĘC pomyślałem, że niektórzy chcieliby wiedzieć, jak usunąłem kody p031-037 w moim GT.
Przede wszystkim PT znane są ze słabych mas. Dodałem drugi przewód masowy silnika do punktu na błotniku w pobliżu akumulatora. Dodałem drugi przewód masowy od akumulatora do masy błotnika. Sprawdź również inne masy.
Dwa nowe czujniki o2, moje to Bosch (4,6 omów). Niektórzy mówią, żeby używać tylko marki NTK, ale instrukcja fabryczna mówi, że czujniki (grzałki) powinny pokazywać od 3 do 20 omów. To dobry zakres.
Wyszukaj zanieczyszczone olejem złącza, mogą powodować zwarcie do zasilania i masy. Miałem przeciekający czujnik PSP, który powodował niezły bałagan, znajduje się on przy przekładni kierowniczej, tuż obok 2. o2S.
Następnie, i prawdopodobnie lekarstwo. Odłącz akumulator na 48 godzin (zrobiłem +, chociaż inni mówią -). Myślę, że + jest lepszy.
Niektórzy z was mogli wymienić PCM lub rozważają to, i to pomogło, podczas gdy w rzeczywistości mogło to być przerwanie zasilania.
Prawdziwym haczykiem w tej historii. Jestem właścicielem 2 kabrioletów '05 GT, jeden jest automatyczny, drugi MANUALNY (bardzo rzadkie połączenie), więc pomyślałem, że mogę zaszaleć z fabryczną instrukcją Chryslera, kupiłem 6-tomowy zestaw na eBayu za 150 $. Są ładne, ale są napisane dla narzędzia DRBIII (kilka tysięcy dolarów), które jest teraz przestarzałe. Nadal są bardzo pomocne, Z WYJĄTKIEM sytuacji, gdy są błędne! Tak, błędne.
Instrukcja mówi, aby sprawdzić napięcie grzałki, musisz wbić się w przewody od tyłu, silnik pracuje i jest zimny. Powinno mieć 13 woltów przy rozruchu z szybkim pulsowaniem. Zignoruj komentarze dotyczące przekaźnika ASD (nie odgrywa on żadnej roli w PCM NGC, tylko w PCM dla silnika 1,6 l), grzałka jest zasilana z PCM. Następnie w książce pojawia się błąd.
Następnym testem jest odłączenie czujników o2 i złączy PCM. Zmierz omy przewodu masowego w złączu wiązki przewodów do masy akumulatora - jeśli odczyt jest niższy niż 100 omów, książka mówi, że masz zwarcie przewodu masowego i napraw je. To błędne, ponieważ obwód grzałki jest uziemiony do podwozia samochodu - NIE UZIEMIONY DO PCM. Skąd wiem? Dobrze jest mieć drugi samochód do sprawdzenia!
Zatem dobrze jest mieć dobre źródło PCM-ów, a Mykee może je dla ciebie wystawić na 1 etap (kuszące!). Ale bądź dokładny, a możesz zaoszczędzić 400 $.
Jeśli masz GT PT, radzę ci dokonać tej modyfikacji: usuń tylną uszczelkę maski. Pozwoli to na ucieczkę dużej ilości gorącego powietrza. Bardzo mało wody może się tam dostać w sposób, w jaki jest zaprojektowana.
Nie testowałem tego długoterminowo, ale jestem bardzo dobrej myśli.
Ponadto moje narzędzie do skanowania umożliwia tworzenie wykresów. Przed twardym resetem moje wykresy STFT i LTFT i o2 były wszystkie płaskie. Brak zmian w żadnych okolicznościach. Po twardym resecie działają.
Mam nadzieję, że to pomoże.

121 - 131 of 131 Posts