Allpar Forums banner
441 - 460 of 486 Posts
Discussion starter · #442 ·
Właściwie Paul Rossi zaczynał od Mercury z 1951 roku z 53 Olds, potem 57 Chevy fulie, co doprowadziło do 58 Pontiac 389 fule, do 1963 roku przeniósł się do 63 Plymouth 426 stage 3 wedge, następnie dostał jeden z 50 Plymouth 426 factory hemi cars, w 65 roku był na zimowych mistrzostwach, wracając do domu, aby zrobić z niego zmodyfikowany samochód wyścigowy W/B. Następnie Ford poprosił go o wzięcie Arlen Vankes 66 SOHC comet (Goldfender). Chrysler sprowadził go z powrotem, aby poprowadził 68 SS/AA Hemi Cuda. Do tego czasu wszystkie jego mopary były SS/AA.
Nie uczęszczałem na wyścigi drag aż do około 1962 roku, więc nie byłem świadomy żadnego z jego wcześniejszych samochodów. Czy masz jakieś zdjęcia/artykuły na ich temat (tylko Mopary - inne marki należą do for Forda lub Chebbie)? Jeśli tak, to jest to miejsce, aby je opublikować. Wielu członków tutaj (w tym ja) uwielbia oglądać rzeczy o tych legendarnych starych Moparach.

Discussion starter · #443 ·
Przeszukałem starą skrzynię ze rzeczami, które wyciągnąłem ze strychu i rzeczywiście mam numer „National Dragster” z maja 1999 roku, w którym opisano pierwsze zwycięstwo Allena Johnsona w klasie NHRA Pro Stock.

Discussion starter · #445 ·
Zdjęcie (udostępnione z forum HAMB) "Big Daddy" Don Garlits 1963 SS Dodge doorslammer, którym jeździł oprócz swoich wczesnych dragsterów z silnikiem Hemi. Na początku lat 60. NASCAR miało dywizję wyścigów dragsterów oprócz torów owalnych, a Garlits ścigał się tym samochodem na niektórych ich imprezach.

Discussion starter · #447 ·
Świetny film z YouTube z pierwszych występów '65 Mopar AWB Factory Stockers (które później miały przekształcić się we wczesne "Funny Cars") na głównych krajowych zawodach drag racing - AHRA Winternationals w 1965 roku (wideo jest błędnie oznaczone jako 1964). AHRA był godnym i zaciekłym konkurentem dla NHRA przez całe wczesne lata 60., aż NHRA uzyskała pierwszą ekspozycję w telewizji sieciowej dla drag racing (stare "Wide World of Sports") i była w stanie przyciągnąć więcej znanych kierowców z podwyższonymi nagrodami i powoli się wycofała i pozostawiła AHRA na stosie historii. W tym filmie można zobaczyć w akcji wielu legendarnych wczesnych kierowców Mopar AFX, SS i tych, którzy mieli stać się Funny Car. Między innymi Sox & Martin, Ramchargers, Golden Commandos, Bud Faubel, Bobby Harop, Dick Landy, Dave Strickler i Roger Lindamood.

To wydarzenie odbywało się zwykle tydzień lub dwa przed NHRA Winternationals @ Pomona, więc było to miejsce, w którym można było zobaczyć debiut tego, co zostało zbudowane zimą. Ford był tak zszokowany tym, co zobaczył, że powiedział swoim fabrycznie wspieranym kierowcom Mustanga AFX, aby trzymali swoje samochody w przyczepach i nie próbowali konkurować z Moparami. Tydzień później w Pomona Ford zwyciężył w swoich apelach do NHRA, że AWB Mopars nie byli legalnymi zawodnikami doorslammer i NHRA powiedziała kierowcom Mopar, że będą musieli konkurować jako C/Altereds w Comp Eliminator zamiast head-to-head z Fordami. Mopar powiedział kierowcom swoich fabrycznie wspieranych samochodów AWB, aby zostali w swoich przyczepach i nie brali udziału w zawodach.

Discussion starter · #448 ·
Świetna akcja w tym niezbyt wysokiej jakości wideo z finału sezonu NHRA Supernationals z 1971 roku (błędnie oznaczony jako 1970), który odbył się na starym Ontario Motor Speedway. Byłem tam, aby zobaczyć całkowitą dominację Mopara w klasie Pro Stock. Mopary wygrały każde duże wydarzenie krajowe NHRA w tym roku i spowodowały, że NHRA nałożyło handicapy wagowe na samochody z silnikiem Gen II Hemi, przez co nigdy więcej nie były naprawdę konkurencyjne. Ontario było wspaniałym obiektem wyścigowym pod każdym względem (z wyjątkiem finansowym), a Supernationals odbywały się na torze dragstrip, który był w rzeczywistości aleją serwisową dla wydarzeń na torze owalnym.

Tor wyścigowy Half Moon Bay, 1962

Half Moon Bay, Kalifornia.

Możesz przeczytać o rozwoju silników max-wedge w artykułach Curtisa i Ramchargers na innej części tego forum. Ci z nas, którzy w 1962 roku przesiadywali na torach wyścigowych na Zachodnim Wybrzeżu, zaczęli słyszeć o "czymś dużym" nadchodzącym od Mopara. Na szczęście akurat byłem w HMB z pożyczonym starym aparatem Brownie (stąd jakość zdjęć daleka od ideału), kiedy pojawił się ten potwór - pierwszy z serii "Melrose Missile" prowadzonych przez Tommy'ego Grove'a. Ten samochód został już przetestowany (mnie tam nie było), ponieważ tego dnia ustanowił nowy rekord kraju w Super Stock, prawie o pełną ćwierć sekundy! To, co działo się w SS, było wtedy na pierwszych stronach gazet - odpowiednik Pro Stock, a nawet Funny Car dzisiaj, ponieważ NHRA nie miała żadnej z tych klas w latach 60.

Tommy Grove był posiadaczem starego rekordu toru w 409 Chevy. Po tym, jak zaczął prowadzić Missile, lepiej wykorzystał tego 409 - jako samochód holowniczy, aby zabrać Plymouth na tor. Możesz zobaczyć jego część, jeśli przyjrzysz się uważnie zdjęciu.

Image
Dzięki za pomoc Sir👍👍, rakieta, natychmiast ją rozpoznałem, tak, funny cars wywodzą się z KLAS SS, oglądałem jakiś czas temu program specjalny na ten temat, pokazywał wczesne GRUMPY JENKINS CARS, rakietę itp., wow!! Zrzucenie rekordu o jedną sekundę? Richard Petty robił to samo, gdy pojawił się SUPER BEE, z tym dużym skrzydłem, to po prostu nie było sprawiedliwe😂. WOW! Aparat Brownie, powstał w 1900 roku, cena 1$, nazwa pochodzi od mistycznej nazwy wróżki "BROWMIES", wielu żołnierzy I wojny światowej zabierało je na wojnę, czekam na początki wedge Moyer, pamiętam, że byłem na jednym lub dwóch wyścigach w Half Moon Bay, a co z VERNALIS RACEWAY? Zasadniczo opuszczony pas startowy, tata i wujek Donnie nienawidzili tego, ale było blisko Modesto w Kalifornii. Miał dołek na końcu toru, byłem na wyścigu, kiedy kierowca (tata rozmawiał z tym kierowcą tuż przed jego przejazdem) stracił kontrolę po uderzeniu w ten dołek, stracił kontrolę i zginął, BOŻE! BŁOGOSŁAW😞😞, Tor został zamknięty wkrótce potem, dzięki za zdjęcia kolego, GO MOPAR

Świetna akcja w tym niezbyt wysokiej jakości filmie z zakończenia sezonu 1971 (oznaczonego błędnie jako 1970) NHRA Supernationals, które odbyły się na starym Ontario Motor Speedway. Byłem tam, aby zobaczyć całkowitą dominację Mopara w klasie Pro Stock. Mopary wygrały każde duże wydarzenie krajowe NHRA w tym roku i spowodowały, że NHRA nałożyło handicapy wagowe na samochody z silnikiem Gen II Hemi, dzięki czemu nigdy więcej nie były naprawdę konkurencyjne. Ontario było wspaniałym obiektem wyścigowym pod każdym względem (z wyjątkiem finansowym), a Supernationals odbywały się na dragstripie, który był w rzeczywistości aleją serwisową dla wydarzeń na torze owalnym.

Właśnie obejrzałem DICKA LANDY'EGO Z CYGAREM i zmianę biegów w twoim filmie, NIESAMOWITE!!! Dzięki 👍👍👍

Discussion starter · #451 ·
Właśnie obejrzałem DICK LANDY WITH CIGAR i zmienianie biegów w twoim filmie, NIESAMOWITA RZECZ!!! Dzięki 👍👍👍
Ach, cieszę się, że znalazłeś ten wątek. Pewnie zauważyłeś, że jest 23 strony historii Mopar NHRA do przewinięcia. To miejsce, w którym możesz zamieszczać wszystkie zdjęcia/artykuły, które masz z samochodów twojego wujka Dona i kuzyna Steve'a, kiedy wyjdziesz z placówki medycznej.

Na samym szczycie strony, tuż pod banerem ALLPAR, możesz zobaczyć "Historical" małymi niebieskimi literami. Jeśli klikniesz na to, przejdziesz do głównej strony indeksu, gdzie możesz znaleźć historyczne posty o Moparach w Nascar, USAC, Trans Am, ARCA, serii Nascar Truck i nie tylko. Dużo do nadrobienia ;).

Ach, cieszę się, że znalazłeś ten wątek. Pewnie zauważyłeś, że jest 23 strony historii Mopar NHRA do przewinięcia. To miejsce, w którym możesz zamieszczać wszystkie zdjęcia/artykuły, które masz z samochodów wujka Dona i kuzyna Steve'a, kiedy wyjdziesz z placówki opieki medycznej.

Na samej górze strony, tuż pod banerem ALLPAR, możesz zobaczyć "Historical" małymi niebieskimi literami. Jeśli w to klikniesz, przejdziesz do głównej strony indeksu, gdzie możesz znaleźć historyczne posty o Moparach w Nascar, USAC, Trans Am, ARCA, serii Nascar Truck i nie tylko. Mnóstwo do nadrobienia ;).
Dziękuję mój przyjacielu, widziałem do 23 stron, pierwsza to historia Dicka LANDY'ego, zasady medyczne moje dni, ale prawie skończyłem naukę rzeczy z domu opieki, pracowity tydzień, ale tak, wkrótce będę miał trochę wolnego czasu, aby cieszyć się przeglądaniem wszystkich 23 stron historii, znajdę tu kogoś, kto pokaże mi, jak zamieszczać zdjęcia samochodów taty i Dona, Mój kuzyn Steve (AKA MR. 413) zatrzymuje się w naszym domu w Missouri w drodze do Indy, wypytam go o wszystkie zdjęcia, które ma, i sam zrobię kilka dobrych zdjęć jego układu napędowego itp., JOHN SAUL JEST JAK DRUGI OJCIEC STEVE'A, są bardzo blisko, nie cytuj mnie, ale WIERZĘ, ŻE JOHN DAŁ STEVE'OWI JEDEN SAMOCHÓD? Jest niebieski 62 (nie 63, moja wina), i biały też, oba samochody mają moc Steve'a Wanna, nigdy nie widziałem białego w wyścigu, DOSTANĘ DOKŁADNE INFORMACJE, zanim to wszystko opublikuję, TATA powiedział, że jego road runner, którym wygrał stock na golden gate nationals w 1983 roku, był roadrunnerem z 1969 roku, a nie z 70, i znowu zostałem poprawiony, nie spadł do DS/A, dodał wagę lub wyregulował rozrząd, mam strony national dragster z 83 wygranej, Tata na to zasłużył, miał ograniczony budżet, TATA POWIEDZIAŁ MI, ŻE URZĘDNIK NHRA SPRAWDZIŁ JEGO PALIWO PO TAMTEJ WYGRANEJ I ZAPYTAŁ: „JAKIEGO PALIWA UŻYWASZ”? Tata zaśmiał się i powiedział: NAJLEPSZE PALIWO, JAKIE MOGĘ DOSTAĆ NA TWOJEJ LOKALNEJ STACJI😂😂, TATA POWIEDZIAŁ TYLKO, ŻE WYJĄŁ Z PRZEKŁADNI ZESTAW NISKICH BIEGÓW, WŁOŻYŁ Z POWROTEM STANDARDOWY BIEG I WYJĄŁ 4 STOPNIE. Rozrządu, żeby to zaskoczyło, przepraszam, minęło trochę czasu od 83😂, wiem, że jechał 4 dziesiąte poniżej indeksu w najlepszym wypadku i przegrał tak wiele wyścigów na linii, z powodu poślizgu opon, doprowadziło go to do szału😂, powiedział, że chciałby, żeby wcześniej podjął decyzję o standardowym biegu i rozrządzie, obiecuję zdobyć zdjęcia mój przyjacielu, jeszcze raz dziękuję, zostało mi 22 strony do obejrzenia, GO MOPAR

Discussion starter · #453 ·
Dziękuję ci przyjacielu, widziałem do 23 stron, pierwsza to historia Dicka LANDY'ego, zasady medyczne w moje dni, ale prawie skończyłem naukę rzeczy z domu opieki, pracowity tydzień, ale tak, wkrótce będę miał trochę wolnego czasu, aby cieszyć się przeglądaniem wszystkich 23 stron historii, znajdę tu kogoś, kto pokaże mi, jak publikować zdjęcia Taty i samochodów Dona, mój kuzyn Steve (AKA MR. 413) zatrzymuje się w naszym domu w Missouri w drodze do Indy, będę go wypytywał o wszystkie zdjęcia, które ma, i sam zrobię kilka dobrych zdjęć jego układu napędowego itp., JOHN SAUL JEST JAK DRUGI OJCIEC STEVESA, są bardzo blisko, nie cytuj mnie, ale WIERZĘ, ŻE JOHN DAŁ STEVOWI JEDEN SAMOCHÓD? Jest niebieski 62 (nie 63, moja wina) i biały, oba samochody mają moc Steve'a Wanna, nigdy nie widziałem białego w wyścigu, DOSTANĘ DOKŁADNE INFORMACJE, zanim to wszystko opublikuję, TATA powiedział, że jego road runner, wygrał stock na golden gate nationals w 1983 roku, był roadrunnerem z 1969 roku, a nie 70, i znowu zostałem poprawiony, nie spadł do DS/A, dodał wagi lub dostosował rozrząd, mam strony national dragster z 83 wygranej, Tata na to zasłużył, miał ograniczony budżet, TATA POWIEDZIAŁ MI, ŻE URZĘDNIK NHRA SPRAWDZIŁ JEGO GAZ PO TEJ WYGRANEJ I ZAPYTAŁ: „JAKIEGO RODZAJU GAZU UŻYWASZ”? , tata zaśmiał się i powiedział: NAJLEPSZY GAZ, JAKI MOGĘ DOSTAĆ NA TWOJEJ LOKALNEJ STACJI😂😂, TATA POWIEDZIAŁ WŁAŚNIE, ŻE WYJĄŁ Z UZYSKU NISKI ZESTAW BIEGÓW Z PRZEKŁADNI, WŁOŻYŁ Z POWROTEM STANDARDOWY BIEG I WYJĄŁ 4 STOPNIE. Rozrządu, żeby to podłączyć, przepraszam, minęło trochę czasu od 83😂, wiem, że jechał 4 dziesiąte poniżej indeksu w najlepszym wypadku i przegrał tak wiele wyścigów na linii, z powodu wirowania opon, doprowadziło go to do szaleństwa😂, powiedział, że chciałby, żeby wcześniej wymyślił decyzję o standardowym biegu i rozrządzie, obiecuję zdobyć zdjęcia mój przyjacielu, jeszcze raz dziękuję, zostało mi 22 strony do przeczytania, GO MOPAR
Sprawdź swoje PW (teraz zwane „Alertami”)

Discussion starter · #454 ·
We wczesnych i połowie lat 60. było wystarczająco dużo różnych publikacji o wyścigach drag, że można było czytać inną każdego wieczoru tygodnia. Oto pierwsza strona "Drag World" z 5 marca 1965 roku, prezentująca 2 historie o dużym zainteresowaniu dla fanów Mopara w tamtych czasach - Jedną z nich był Hemi-Cuda Richarda Petty'ego, który rozbił się w tłumie na torze wyścigów drag w Georgii, zabijając 8-letniego chłopca i raniąc około 10 innych osób. Jak stwierdza artykuł, Petty (i tor wyścigów drag) nie mieli ubezpieczenia i, o ile pamiętam, Chrysler Corp został pozwany przez grupę ofiar.

Drugą interesującą historią jest reakcja FoMoCo na nowe samochody wyścigowe AWB Mopar Factory. Ford umieścił swoje SOHC 427 w Mustangach i planował zdominować klasę AFX (odpowiednik Pro Stock) z nimi. Trudno to przeczytać, ale pierwszy akapit brzmi: "Urzędnicy Ford Motor Company wspólnie wydali dyrektywę do właścicieli/kierowców AFX Mustang, że wszelkie zawody między nowymi Mustangami z górnym wałkiem rozrządu a kontrowersyjnymi modelami Mopara o zmienionym rozstawie osi są surowo zabronione"

Zdjęcie (udostępnione z tablicy HAMB) kolejnego lekkiego pakietu SS/BA Hemi '65 A990 o pewnej renomie - ten był prowadzony przez Toma Crutchfielda. Słabo pamiętam, że ten samochód wygrał kiedyś wydarzenie NHRA National, ale ich zapisy sięgające tak daleko wstecz nie są kompletne. Pokazują, że Tom był wicemistrzem w SS na zawodach NHRA Supernationals w 1970 roku.

View attachment 24451
68 Winters
Zwycięzca SS/BA
Tom Crutchfield

65 Dodge WO1 A990 - Down & Crutchfield - (1519)
426 Race Hemi
11.13 @ 126.76

Discussion starter · #456 ·
Byłem tam! Uczestniczyłem w każdych zawodach NHRA Winternationals @ Pomona od 1967 do około 2007 roku. Zwycięstwo Crutchfielda w klasie miało miejsce ponad 50 lat temu - dlatego mogę je tylko "mgliście" pamiętać ;).
Dlatego tworzę tę stronę internetową - to absolutna hańba, że NHRA nie ma tych informacji skompilowanych i online.

Discussion starter · #458 ·
Dlatego tworzę tę stronę internetową - to absolutny wstyd, że NHRA nie skompilowała tych informacji i nie udostępniła ich online.

Szczerze mówiąc, nie sądzę, żeby NHRA kiedykolwiek myślała, że stanie się taką podstawą amerykańskiego sportu motorowego. Na początku lat 60. toczyli zaciętą walkę z AHRA, UDRA, IHRA, a nawet oddziałem wyścigów drag Nascar, aby zdobyć głośnych kierowców, którzy przyciągnęliby wystarczającą liczbę widzów na ich imprezy, które zwykle odbywały się na zaadaptowanych lotniskach, gdzie NHRA musiała płacić czynsz. NHRA nie zezwalała nawet na samochody zasilane paliwem na swoich imprezach na początku lat 60. XX wieku, a niezależne i nielegalne tory, na których występowały samochody zasilane paliwem, przyciągały znacznie większą publiczność niż przeciętne imprezy NHRA. Dopiero gdy NHRA zaczęła pojawiać się w sportowych programach telewizyjnych (w szczególności "Wide World of Sports" ABC) około 1966 roku, zaczęli zarabiać wystarczająco dużo $$$$, aby zacząć myśleć o bezpiecznej przyszłości. Zaczęli skupiać się na swoim dziedzictwie i historii dopiero wtedy, gdy około 25 lat temu zaczęli planować i budować muzeum NHRA na terenie targów w Pomona. Od 1965 roku prenumeruję "National Dragster", ich organ prasowy. Dlaczego nie zachowali kopii tych numerów aż do najwcześniejszych wydań, jest dla mnie zagadką. Najwcześniejsze z ich imprez były w rzeczywistości prezentowane w "Hot Rod Magazine", gdzie redaktorem był Wally Parks. Od czasu do czasu umieszczą coś historycznego w ND, ale tylko do wczesnych lat 70. Nikt z ich obecnego zespołu redakcyjnego nie jest tak długo jak ja i często znajduję błędy w ich "historycznych" raportach.

Twoja nowa strona jest interesująca i dokładna, o ile pamiętam. Zamieściłem wiele materiałów NHRA z lat 60. na wczesnych stronach tego wątku. Zgodnie z tematem tego forum, publikuję tylko materiały z Moparami. Pamiętam wiele samochodów Chebbie i Ford, które prezentujesz na swojej stronie - byłem na torach, dopingując Mopary, żeby je pokonały ;).

Wygląda na to, że dobrze wykorzystał swoje umiejętności budowania skrzyń biegów. Po kolejnym drugim miejscu za Ronniem Soxem na '69 U.S. Nationals, wygrał Summernationals 1970, U.S. Nationals 1970, Supernationals 1971 i Summernationals 1973.
Dave Wren w Plymouth z 64 roku był drugi za Soxem na 69 Nats SS Eliminator. Wren złamał wał napędowy na linii startu.

John Hagen wygrał klasę SS/B przed Soxem.

Image

441 - 460 of 486 Posts