Allpar Forums banner
461 - 480 of 486 Posts
Discussion starter · #462 ·
Ciekawa historia oryginalnego aluminiowego samochodu Max-Wedge startującego w zawodach NHRA na zachodnim wybrzeżu;

Wiele nazwisk wymienionych w artykule to wieloletni zawodnicy Mopar z zachodniego wybrzeża, którzy wciąż aktywnie ścigają się swoimi samochodami w zawodach NHRA.

Discussion starter · #463 ·

Discussion starter · #464 ·
Świetne ujęcie (udostępnione z tablicy HAMB) jednego z oryginalnych Moparów Altered Wheelbase zbudowanych przez Chryslera do wyścigów w klasie AFX NHRA - ten należący/prowadzony przez Dave'a Stricklera. Kiedy Ford zagroził wycofaniem swoich Mustangów 427OHC z tej klasy, ponieważ te Mopary AWB mogły je łatwo pokonać, NHRA powiedziała Moparom, że będą musiały startować jako "Altereds" (zwróć uwagę na oznaczenie klasy na oknie Stricklera). Większość dużych nagród $$$ wypłacanych w tamtych czasach pochodziła z niezależnych torów, które nie były członkami NHRA, a tory te były bardziej niż zadowolone z powitania tych Moparów AWB w otwartych zawodach doorslammer.

Discussion starter · #465 ·
Kolejnym krokiem dla zbudowanych przez Chryslera AFXers, jak pokazano w poście powyżej, była wymiana gaźników w Hemis na wtryskiwacze, aby mogli osiągać jeszcze bardziej imponujące czasy, aby trafić na nagłówki w wyścigach drag (i dobry tekst reklamowy dla niezależnych operatorów torów, którzy próbowali przyciągnąć więcej widzów). Tutaj (udostępnione z forum HAMB) znajduje się zdjęcie "Dandy" Dicka Landy'ego z wtryskiem AWB Dodge.

Image

Oto zdjęcie (również udostępnione z forum HAMB) z widokiem na maskę, na którym Landy wygląda na bardzo zdeterminowanego, by pokonać konkurenta na przeciwległym pasie - miejmy nadzieję, że samochód "Marki C".

Image

Discussion starter · #468 ·
Ponowne opublikowanie historycznego artykułu ND z postu nr 435, który został zastąpiony reklamą :mad:.

Kierowca Mopara Gregory Gay wygrywa @ Keystone Natls 1999. Gregory Gay jest nadal aktywny w wyścigach NHRA, ale jeździ Moparem w niższej klasie.

Discussion starter · #469 ·
Kilka zdjęć (udostępnionych z tablicy HAMB) silnika Mopar Performance A-block (przed-340") w akcji drag racing. 235HP 273", który był oferowany we wczesnych 'Cudas & Darts, został oceniony na nieco zbyt wysoką moc, aby być zabójczym samochodem w wyścigach klasowych. Pakiety 340" do dziś są świetnymi zawodnikami w klasie NHRA i Stock Eliminator.

Dziesiątki lat temu, w latach 1981-82, w Yakima, WA, był lokalny facet, który miał 2 Barracudy z 1965 roku, którymi on i jego żona ścigali się na lokalnym torze, Renegade Raceway. Jego był specjalnie zbudowanym zawodnikiem bracket, czarnym z silnikiem 383/727auto, a jej codziennym kierowcą, białym z silnikiem 340/727auto. Przez całą noc jeździł w czasie 11,80 na piątkowych dragach, a ona jeździła w wysokich 13 sekundach - niskich 14 sekundach. Kilka razy przejechali przez pole pieniężne (20 dolarów wpisowego) i stanęli naprzeciwko siebie pod koniec nocy o tytuł króla (lub królowej) doliny. Chciałbym mieć jakieś zdjęcia ich samochodów. Ramię w ramię na końcu, z jednym lub drugim nosem z przodu, w zależności od tego, kto lepiej wystartował. Byli świetni w weekendowych wyścigach i wożyli czarną 'cudę po Północnym Zachodzie Pacyfiku z dziećmi na weekendowe wyścigi/wakacje. Zawsze podobał mi się wygląd '65 'cud i myślę, że te 2 były tymi, które utrwaliły je w mojej pamięci.

Discussion starter · #471 · (Edited)
Dziesiątki lat temu, w latach 1981-82, był lokalny facet w Yakima, WA, który miał 2 '65 Barracudy, którymi on i jego żona ścigali się na lokalnym torze, Renegade Raceway. Jego był specjalnie zbudowanym zawodnikiem bracket, czarnym z 383/727auto, a jej codziennym kierowcą, białym z 340/727auto. Jeździł 11,80 przez całą noc na piątkowych dragach, a ona jeździła w wysokich 13 i niskich 14 sekundach. Kilka razy przejechali przez pole bracket za pieniądze (20 dolarów wpisowego) i stanęli naprzeciwko siebie pod koniec nocy o króla (lub królową) doliny. Chciałbym mieć kilka zdjęć ich samochodów. Ramię w ramię na górze z jednym lub drugim nosem z przodu, w zależności od tego, kto lepiej wystartował. Byli świetni w weekendowych wyścigach i wożyli czarną 'cudę po Północnym Zachodzie z dziećmi na weekendowych wyścigach/wakacjach. Zawsze lubiłem wygląd '65 'cud i myślę, że te 2 były tymi, które utrwaliły je w mojej pamięci.
Moja siostra miała jeden przez kilka lat. Podobał się jej, ale miał tylko 273" w/2bbl, więc tak naprawdę nie był to samochód o wysokich osiągach. Były umiarkowanie popularne i nie kosztowały Chryslera dużo w projektowaniu i produkcji - w zasadzie tylko podwozie i nadwozie Valianta ze zmienioną linią dachu i tylną szybą.

Mój pierwszy samochód to był ’65 Ruby Red Metallic Dart GT, 273 4bbl Commando, 904 z manualną skrzynią biegów. ’65 był najlepszym rokiem dla modeli Darts & Valient Barracudas. 😁 Moim zdaniem.

Discussion starter · #474 ·
Zdjęcie (udostępnione z forum HAMB) Haydona Proffitta ścigającego się swoim Plymouth Max-wedge na starym torze dragstrip Lions.

Image

Proffitt był regularnym czołowym pretendentem do tytułu NHRA "Mr Stock Eliminator" (odpowiednik dzisiejszego mistrza Pro-Stock) w połowie lat 60. ze swoimi Plymouthami. Ponieważ NHRA miała wtedy tylko 2 wydarzenia krajowe, mistrzostwo "Mr Stock Eliminator" było rozstrzygane przez gromadzenie punktów na wyznaczonych wydarzeniach w ciągu roku na torach sankcjonowanych przez NHRA. Oto moje własne zdjęcie Plymoutha Proffitta na spotkaniu punktowym na torze NHRA w Lodi w Kalifornii (tak, to Lodi).

Image

Kolejne zdjęcie, które zrobiłem Proffittowi podczas eliminacji w wyścigu z Billem Hanyonem, innym czołowym pretendentem do tytułu "Mr Stock Eliminator" w Plymouth Milne Bros. (Przepraszam, że zdjęcia są takie małe - teleobiektyw był wtedy daleko poza moim budżetem.)
Image

Hayden Proffitt przeszedł do wyścigów wczesnym AMC bodied Funny Car kilka lat później. Dożył 90 lat i zmarł zeszłego lata.

Discussion starter · #476 ·
Ktoś inny był w Lodi tego samego dnia, co ja i miał film kolorowy i lepszy obiektyw. Oto Hayden Proffitt w biegu eliminacyjnym przeciwko Tommy'emu Grove'owi w "Melrose Missile". Grove & Proffitt byli zwykle na samym szczycie listy "Mr Stock Eliminator" w latach 63 i 64. Tommy Grove zdobył tytuł NHRA Winternationals Top Stock Eliminator w 1963 i 1964 roku w swoich Plymouthach "Melrose Missile".

Discussion starter · #477 ·
Film z serwisu You-tube z 1970 roku. Jedyne Fordy i Chevys, które zobaczysz w tym filmie, są pokonywane przez Plymouthy (lub Dodge'e zwane Plymouthami). Wygląda na to, że pierwotnie był to film, który był pokazywany dealerom w celu promowania Plymouth "Rapid Transit system", który był ich tematem promocyjnym na rok 1970.

Discussion starter · #478 ·
Zdjęcie z czerwcowego wydania "National Dragster" przedstawiające jedną z legend wyścigów NHRA Pro Stock - Plymouth Arrow Boba Gliddena z małym silnikiem, który w sezonie wyścigowym 1979 odniósł sukces.

Image

O ile pamiętam, Glidden wygrał w tym roku każde wydarzenie NHRA Natl, z wyjątkiem dwóch, a jedno z nich przegrał z innym Mopar Pro Stockerem, Volare Randy'ego Humphreya, jak wspomniano w powyższym tekście.

461 - 480 of 486 Posts