Allpar Forums banner
21 - 26 of 26 Posts
Discussion starter · #22 · (Edited)
To jest luz na lewym łańcuchu rozrządu po zwolnieniu każdego napinacza. Po dwóch pełnych obrotach nie ma już luzu, ale wgłębienie w wale korbowym jest przesunięte o kilka stopni.

Image

To znalazłem na innym forum na temat planowania głowicy i luzu łańcucha: "Kiedy frezujesz głowicę o .010", masz tę ilość 2X nadmiaru długości paska. Kiedy napinacz niweluje ten luz przy wale korbowym w tej samej pozycji, wałek rozrządu obraca się w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, co opóźnia w stosunku do położenia wału korbowego."

Dokładnie to dzieje się z tym silnikiem, jeśli zatrzymam się, gdy wgłębienie wału korbowego i znak na bloku się zgadzają, wszystkie wałki rozrządu są nieco opóźnione. Więc jeśli będę dalej obracał wałem korbowym, aby wszystkie koła zębate wałków rozrządu pasowały, wgłębienie w wale korbowym przesunie się o kilka stopni.

Nie wiem, ile materiału zostało usunięte z tej głowicy, ale ten silnik był zdecydowanie otwarty.

Zgadza się. Płytowane ogniwa służą tylko do początkowego ustawienia rozrządu. Obracając wał korbowy o 2 obroty, stracisz pozycje płytowanych ogniw, ale znaki na kołach zębatych powinny pasować do pozycji, z których zaczęły się.

. . . .Myślę, że ogniwa powlekane nie wracają do tej samej pozycji po obróceniu kół zębatych. W każdym razie, tak, ogniwo powlekane w kole pasowym na biegu jałowym jest na początku w pozycji godziny 12, a także jest ogniwo powlekane i strzałka w kole zębatym wału korbowego, które muszą pasować (wraz z wgłębieniem w wale korbowym i połączeniem bloku). To również jest ustawione prawidłowo przed rozpoczęciem obracania. Jedyny luz, jaki widzę, jest w lewym łańcuchu rozrządu. . . . .
Uważam, że poprawnie zamontowałeś 2 napinacze na łańcuchu napędowym zespołu wału korbowego do koła pośredniego?

Mój błąd w myśleniu, że ogniwa powlekane powrócą do początkowej pozycji rozrządu w 2 obrotach wału korbowego. Nadal myślę o napędzie bezpośrednim z wału korbowego na wałek rozrządu. W takim układzie koło zębate wałka rozrządu ma dwukrotnie większą średnicę niż koło zębate wału korbowego. Daje to przełożenie 2:1, gdzie wał korbowy wykonuje 2 obroty na 1 obrót wałka rozrządu.

Jednak ten Pentastar V6 ma pośrednie koło zębate i to komplikuje sprawę. Nie znam przełożenia napędu między wałem korbowym a kołem pośrednim; nazwę to przełożeniem A. Istnieje kolejne przełożenie napędu między zespołem koła pośredniego a wałkami rozrządu; nazwijmy to przełożeniem B. Mnożysz razem 2 ułamki przełożenia i otrzymujesz przełożenie między wałem korbowym a wałkami rozrządu 2:1.

Uważam, że jeśli kontynuowałbyś obracanie wału korbowego o kolejne obroty, to ogniwo powlekane na wale korbowym do zespołu koła pośredniego ostatecznie pojawiłoby się w pozycji godziny 12. a wgłębienie na wale korbowym byłoby na lub blisko linii podziału bloku. Ogniwa powlekane na łańcuchu wałka rozrządu będą w swojej pierwotnej pozycji rozrządu.

. . . .Jak w ogóle naprawić ten luz, czy istnieje jakiś sposób, aby to zrobić? Wszystkie napinacze są nowe. . . . .
Przekonałeś mnie więc, że planowanie głowicy powoduje nadmierny luz łańcucha i powoduje to niewielkie niewspółosiowość znaków rozrządu, jak zauważyłeś. Jeśli mógłbyś znaleźć 2 łańcuchy napędowe wałka rozrządu do koła pośredniego, które są o kilka tysięcznych cala krótsze, rozwiązałoby to problem. Ale bardzo wątpię, aby taki zmodyfikowany łańcuch był dostępny.

Mógłbyś spróbować przesunąć stałe prowadnice na łańcuchach napędowych wałka rozrządu. Nie wiem, czy jest miejsce na przesunięcie stałych prowadnic, aby usunąć luz. Zobacz dołączony obraz.

Zastanawiam się, czy dostępne są grubsze uszczelki głowicy do silnika V6 o pojemności 3,6 litra? Grubsza uszczelka głowicy usunęłaby część, jeśli nie cały luz łańcucha i zaradziła sytuacji. W pewnym sensie grubsza uszczelka głowicy ma taki sam efekt jak zwiększenie wysokości pokładu. Nie wiem, czy grubsze uszczelki głowicy spowodowałyby problemy z uszczelnieniem?

Discussion starter · #25 ·
Bardzo lubię to forum, naprawdę pomocne i aktywne w porównaniu do innych forów, szkoda, że ​​dotyczy tylko Chryslera, nie wiem, kiedy znowu opublikuję poradę, ponieważ pracuję z wieloma markami, które trafiają do warsztatu. Dzięki za wasz czas.

To jest podobne do problemu, który mieliśmy z Subaru lata temu. Ustaw wszystkie znaki, obróć silnik i nie pasują do siebie. Skontaktuj się z Subaru, a oni potwierdzają, mówią, że potrzeba IIRC kilka tysięcy obrotów, zanim wszystko znów się wyrówna.
Ustaw znaki i gotowe.

21 - 26 of 26 Posts