Allpar Forums banner
121 - 136 of 136 Posts
Nasz Renegade z 2018 roku nie miał żadnych poważnych problemów z 9-biegową skrzynią biegów w ciągu 5 lat użytkowania. Jedyną rzeczą, którą zauważyłem, jest to, że gdy na zewnątrz było bardzo zimno, jak -21 stopni Fahrenheita, co widzieliśmy w 2021 roku, skrzynia biegów działała trochę dziwnie. Przewinąłem menu i zauważyłem, że temperatura skrzyni biegów wynosiła tylko 9 stopni Fahrenheita, więc zjechałem na pobocze i pozwoliłem skrzyni biegów rozgrzać się do około 75 stopni, a potem już nigdy nie zawiodła. Teraz uruchamiam silnik zdalnie co najmniej dwa razy, aby płyny osiągnęły lepszy zakres roboczy. Nasze zmiany biegów są płynne i spójne.

Zachowanie zmiany biegów (harmonogram) będzie inne w przypadku zimnego i gorącego silnika. Jest to w oprogramowaniu i jest normalne.

"W niskich temperaturach działanie skrzyni biegów może być modyfikowane w zależności od temperatury silnika i skrzyni biegów, a także prędkości pojazdu. Ta funkcja poprawia czas nagrzewania silnika i skrzyni biegów, aby osiągnąć maksymalną wydajność. Załączenie sprzęgła konwertera momentu obrotowego i zmiana na 8. lub 9. bieg są zablokowane, dopóki płyn w skrzyni biegów nie będzie ciepły (patrz "Uwaga" w sekcji "Sprzęgło konwertera momentu obrotowego"). Normalne działanie zostanie wznowione, gdy temperatura skrzyni biegów wzrośnie do odpowiedniego poziomu."
UWAGA: Sprzęgło konwertera momentu obrotowego nie załączy się, dopóki płyn w skrzyni biegów nie będzie ciepły (zazwyczaj po przejechaniu 1 do 3 mil [2 do 5 km]). Ponieważ prędkość obrotowa silnika jest wyższa, gdy sprzęgło konwertera momentu obrotowego nie jest załączone, może się wydawać, że skrzynia biegów nie zmienia biegów prawidłowo, gdy jest zimna. To normalne. Sprzęgło konwertera momentu obrotowego będzie działać normalnie, gdy skrzynia biegów będzie wystarczająco ciepła.

Przyjaciel mojego syna ma '19 Compass, 9-biegowa skrzynia biegów w tym egzemplarzu działała do tej pory bez zarzutu, ma około 80 000 mil....

• Like
Reactions: World14
Miałem kilka wynajętych Jeepów z 9-biegową skrzynią. Robiły swoją robotę, ale nie były nawet zbliżone do 8-biegowej w naszym GC. Gdyby tak zmieniały biegi, to myślę, że nikt by nie narzekał. Albo, zapomniałem, niektórzy po prostu by narzekali.

Kupiłem rok temu Cherokee limited 3.2 z 2019 roku z przebiegiem 49 tys. km. W ciągu miesiąca zauważyłem bardzo gwałtowną zmianę na 5. bieg w pewnych warunkach przy prędkości około 65 km/h. Martwiłem się o uszkodzenia, więc wymieniłem płyn w skrzyni biegów, aby sprawdzić, czy są jakieś fragmenty metalu. Nic innego niż mętny zielony płyn o konsystencji wody. To trochę pomogło, ale niewiele, więc poszedłem do dealera. Dali mu najnowsze oprogramowanie TCM/PCM. Minęło około sześciu miesięcy. Uderzenie przy 5. biegu nie jest już tak dotkliwe i wydaje się, że zmienili prędkość, przy której następuje zmiana na 5. bieg. Zamiast 65-72 km/h, zmienia bieg przy 48-56 km/h. Rozumiem, dlaczego to robią. 5. bieg to bieg z przesunięciem, co oznacza, że trzeba na chwilę zmniejszyć ciśnienie w przewodzie, aby uzyskać płynne przejście. Co jest bardziej prawdopodobne przy niższej prędkości obrotowej. Ale... wciąż tam jest. Ten Cherokee jest okropny na stromych drogach przypominających kolejkę górską, prowadzących do i z mojego domu. Nie może rozgryźć, co ma robić, kiedy ma zmieniać biegi. To jedyny pojazd w ciągu 20 lat mieszkania tutaj, który miał problemy z tymi drogami. Myślałem, że Jeep będzie idealny do tych dróg. Nie. Powinienem go prawdopodobnie wyrzucić, zanim zaczną się problemy z PTU, bez części do naprawy.

Witamy w Allpar. Po aktualizacji oprogramowania miałem również ostre przełączenie na 4-5.
Wróciłem na Quicklearn i reset PROXI. PROXI był obecny i wyglądał dobrze na skanerze. Technik wyłączył PROXI, a następnie włączył go ponownie (jakby 'zrestartował').
Od tego czasu 200 zmienia biegi tak płynnie jak masło.
To najnowszy i najlepszy biuletyn aktualizacji wersji oprogramowania dla Twojego (już zainstalowanego). Wykonaj te biuletyny w następującej kolejności:
Image

Image

Image

Witaj w Allpar. Po aktualizacji oprogramowania miałem również gwałtowną zmianę z 4 na 5.
Wróciłem na Quicklearn i reset PROXI. PROXI był obecny i wyglądał dobrze na narzędziu skanującym. Technik wyłączył PROXI, a następnie włączył go ponownie (jakby 'restart').
Od tego czasu 200 zmienia biegi tak płynnie jak masło.
To najnowszy i najlepszy biuletyn aktualizacji wersji oprogramowania dla Twojego (już zainstalowanego). Wykonaj te biuletyny w następującej kolejności:
View attachment 101325
View attachment 101326
View attachment 101329
Dzięki. Czy mogę wykonać wyrównanie proxi? Mam OBDLink MX+. Czy mogę to zrobić za pomocą aplikacji, która jest dołączona, czy muszę zdobyć oprogramowanie alpha?
Image

Image

Nie znam OBDLink MX+ ani Alpha. Może ktoś tutaj się wypowie, kto jest z nimi bardziej zaznajomiony?
Z tego, co czytałem na ich stronie internetowej, nie widziałem nic o PROXI. Może skontaktuj się z ich "wsparciem" i zapytaj?
Nie widzę na zleceniu naprawy wzmianki o Quicklearn ani resecie PROXI.

Dzięki. Czy mogę wykonać wyrównanie proxi? Mam OBDLink MX+ . Czy mogę to zrobić za pomocą aplikacji, która jest z nim dostarczana, czy muszę pobrać oprogramowanie alfa?
View attachment 101359
View attachment 101358
Będziesz potrzebować Alfa OBD lub Appcar DiagFCA, aby wykonać wyrównanie proxi, aplikacja OBDLink, która jest dostarczana z MX+ nie może tego zrobić.

• Like
Reactions: Tico007
Będziesz potrzebować Alfa OBD lub Appcar DiagFCA do wykonania wyrównania proxi, aplikacja OBDLink, która jest dostarczana z MX+, nie może tego zrobić.
Dzięki. Mam zainstalowane AlphaOBD na tablecie. Czy potrzebuję czegoś jeszcze? Czytałem gdzieś, że Cherokee 2019+ może potrzebować jakiegoś kabla obejścia zabezpieczeń? Czy też mogę od razu przystąpić do działania?

Dzięki. Mam zainstalowany AlphaOBD na tablecie. Czy potrzebuję czegoś jeszcze? Gdzieś czytałem, że Cherokee 2019+ może potrzebować jakiegoś kabla obejścia zabezpieczeń? Czy jestem gotowy?
Prawdopodobnie potrzebujesz kabla obejścia.

Kiedy 9-biegowa skrzynia biegów po raz pierwszy się pojawiła, miała sporo problemów, szarpanie i stukanie, ale wierzę, że bardzo niewiele było całkowitych awarii. Przypomina mi to naszą 4-biegową ultradrive, której naprawa zajęła 8/9 lat. Różnica polega na tym, że ultradrive często trzeba było przebudowywać lub wymieniać, w przeciwieństwie do 9-biegowej skrzyni biegów.
PYTANIE 1: Czy wszystkie problemy zostały już naprawione?
PYTANIE 2: Czy to prawda, że chociaż mogą mieć problemy z szarpanym przełączaniem, są bardzo trwałe i rzadko trzeba je przebudowywać lub wymieniać?
Mam Cherokee z 2019 roku. Odpowiedź na twoje pierwsze pytanie brzmi nie. Nie jest naprawiony. Nadal ma to złe przełączanie z 5. biegu. I dziwne redukcje w zależności od warunków. Wymieniłem płyn i nie widziałem nic złego, tylko płyn brudny materiałem sprzęgła. W zeszłym roku przeprowadziłem najnowsze aktualizacje oprogramowania układowego. Wydaje się, że wszystko to zmienia przełączanie, więc zamiast dużego stuknięcia przy 40 na piątym biegu, teraz jest bardziej subtelna zmiana przy 30 mph.

Prawdopodobnie potrzebujesz kabla obejściowego.
Właśnie spróbowałem. Parowanie przebiegło pomyślnie. Wydawało się, że jestem w środku, ale niczego nie próbowałem. Zamierzam jutro zrobić kilka małych kroków i cofnąć hamulec postojowy. To powinno mi powiedzieć, czy rzeczywiście jestem w środku, czy nie. Kupiłem ten czerwony kabel na wszelki wypadek.

Zazwyczaj można się połączyć i czytać bez kabla. Potrzebujesz go do zapisywania zmian, ale hamulce się cofają, nie wiem?
Doceniam odpowiedzi, trudno znaleźć odpowiedzi od kogokolwiek, kto posiada lub pracuje nad Cherokee KL. Większość polega na przedłużonych gwarancjach. Czy mogę zostawić zainstalowany przedłużacz taki jak ten i podłączyć czerwony kabel 12+8, kiedy chcę coś zrobić? W ten sposób nie muszę ciągle rozkładać deski rozdzielczej.
Image

Planuję wymianę płynu w układzie napędowym przy przebiegu 60 000 mil (100 000 km), choćby dla własnego spokoju i ustalenia punktu wyjścia dla zużycia.
Syntetyki pozwoliły nam na posiadanie „płynów na zawsze”. Używaj płynów, które spełniają specyfikacje FCA „MS”.

9-biegowa skrzynia biegów to serwis tylko płynowy. Dostęp do filtra jest przez obudowę dzwonu, co wymaga demontażu urządzenia.
Miarkę można wykonać za pomocą opaski zaciskowej. Poziom płynu zmienia się wraz z temperaturą płynu.
View attachment 96484
View attachment 96485
Zauważyłem, że ta tabela ma poziomy znacznie wyższe niż inne tabele w Internecie, takie jak magazyn Gears i film instruktażowy Haynes na YouTube. To nie jest mała różnica. To około 10 mm wyżej przy każdej temperaturze na wykresie. Zastanawiam się dlaczego.

121 - 136 of 136 Posts